Разривът в Европейския съюз се задълбочи в сряда, след като най-висшият европейски съд постанови, че Унгария и Полша могат да загубят финансиране на стойност над сто милиарда евро, защото не спазват основните ценности на Съюза, пише британският вестник The Times. Изданието уточнява, че сред страните, заплашени да загубят финансиране са и България, Румъния и Словения.

Съдиите в Съда на Европейските общности постановиха, че Брюксел може да задържи средства на държави-членки, за които се смята, че нарушават съдебната независимост, квотите за мигранти и правата на ЛГБТ.

На Полша може да бъде отказано финансиране от общо 116 милиарда евро, а на Унгария - 32 милиарда евро през следващите пет години, след като средствата за възстановяване от пандемията вече са замразени заради спорове за права и ценности между правителствата на двете страни и Съюза.

Помощта на ЕС е от решаващо значение за икономиките на двете страни. Той представлява 5% от БВП на Унгария и представлява 3% от националното богатство на Полша. Техните десни правителства оспориха правото на ЕС да ги наказва, обвинявайки блока в злоупотреба с властта си. По-рано Виктор Орбан, премиерът на Унгария, заяви, че ЕС води "джихад“ и намекна, че страната му може да бъде принудена да напусне.

Юдит Варга, министър на правосъдието на Унгария, заяви, че решението е "политическо", тъй като страната й проведе референдуми през април за забрана на насърчаването на хомосексуалността сред децата. "Решението е живо доказателство, че Брюксел злоупотребява с властта си“, каза тя.

Решението — решителна стъпка на Съда на Европейските общности (СЕО) в упорита съдебна битка беше осъдено в Полша като "опасна тенденция“. Себастиан Калета, министърът на правосъдието, каза: "Трябва да застанем заедно пред тази атака срещу нашия суверенитет. Полша трябва да защити своята демокрация от изнудване, което цели да отнеме правото ни на самоопределение.

Разкривайки разделението в ЕС, Аналена Бербок, германският външен министър и лидер на Зелената партия, подкрепи "върховенството на закона“ като "основа на ЕС“.

Тя каза: "Нарушенията ни струват не само доверието, но и сплотеността. Днешното решение на СЕО потвърждава законността на този важен инструмент за ЕС за защита и укрепване на нашата общност от ценности.

Други страни, които биха могли да бъдат изправени пред подобно замразяване на финансиране, са Румъния заради върховенството на правото на ЕС, Чешката република след обвинения за конфликт на интереси в обществените поръчки, Словения заради свободата на печата и България поради опасения за корупция.

Нов "механизъм за условност“ позволява на Еврокомисията да замрази финансирането, за да го предпази от злоупотреба в резултат на нарушения на върховенството на закона.

В решението си вчера съдиите на Съда на Европейските общности "отхвърлиха изцяло исковете, предявени от Унгария и Полша“, по-специално твърденията, че това правомощие нарушава договорите на ЕС.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, каза, че ще вземе решение "през следващите седмици“ кога да започне процедури за блокиране на средства.

"Ще действаме решително“, каза тя. "Днешните присъди потвърждават, че сме на прав път."

Около 36 милиарда евро средства за възстановяване от пандемията за Полша и 7 милиарда евро, предназначени за Унгария, вече са замразени. Допълнителните парични средства, които могат да "останат във фризера" през следващите пет години, включват традиционното регионално и земеделско финансиране на стойност над 25 милиарда евро за Унгария и 80 милиарда евро за Полша.

33-годишната Кеталин Чех, либерален евродепутат от унгарското движение "Моментум", родена в Канада, която е пламен противник на правителството на Орбан, каза: "Това съдебно решение е кристално ясно. Механизмът за върховенство на закона е законен и е готов за прилагане от Европейската комисия. Комисията не трябва да губи секунда и да приложи механизма."

В обръщението си за "състоянието на нацията“ миналия уикенд Орбан обвини ЕС, че води културна война срещу мнозинството в социално консервативната Централна и Източна Европа, които отхвърлят либералните западноевропейски ценности за правата на гейовете, бежанците и интеграцията в ЕС.

"За тях върховенството на закона е инструмент, с който могат да ни оформят по свой образ“, каза той. "Затова те не се интересуват нито от фактите, нито от нашите аргументи. Сега те водят свещена война –" джихад за върховенството на закона".

"Най-важният въпрос е дали искаме да останем заедно – особено тук в Европа – защото ЕС има бъдеще само ако можем да останем заедно, въпреки нарастващото ни културно отчуждение.

Превод и редакция: Юлиян Марков