През следващата година Украйна ще може да предприеме ново мащабно контранастъпление, уверен е колумнистът на британския вестник The Times Марк Галеоти.

Той смята, че офанзивата ще се проведе "в голям мащаб с новата техника, която Украйна получава, и бригадите, които формира“.

Чрез тази офанзива Киев "вероятно ще получи разрешение да използва американските ракети ATACMS с по-голям обсег и британските ракети Storm Shadow срещу военни цели в Русия“.

Авторът също така пише, че Украйна не е в настроение да "сключи сделка“, за да установи "по-реалистични очаквания“ за войната.

Според Галеоти следващата година може да бъде по-трудна за руската икономика и военна машина - поради очакваното изчерпване на бронираните превозни средства, както и все по-трудното набиране на доброволци. Освен това икономическите трудности, свързани с недостига на кадри за армията, ще се увеличат.

Президентът на страната Владимир Путин разбира тези предизвикателства и ще се опита да "наложи някакъв вид мир при свои условия, преди напрежението върху собствената му система да стане твърде голямо“, обобщава авторът.