"Съединените щати и Великобритания се готвят да дадат на Украйна разрешение да използва ракети Storm Shadow за удари по руска територия, но такова съобщение няма да бъде публикувано, за да се запази елементът на изненада за Русия", това се посочва в публикация на британския вестник The Times.

Изданието твърди, че британската и американската страна отдавна обсъждат възможността ракетите Storm Shadow да нанесат удари по Украйна.

Предполагаше се, че това решение може да бъде обявено по време на съвместното посещение на ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни - Антъни Блинкен и Дейвид Лами - в Киев миналата седмица.

"Страните подготвиха две версии на окончателните изявления и поради неуредени подробности обявиха тази, която посочва по-нататъшни дискусии относно разрешаването на удари на далечни разстояния", допълва Европейская правда.

Според The ​​Times, САЩ отлагат одобряването на разрешението, докато не видят "плана за победа", който Володимир Зеленски иска да представи на Джо Байдън по време на среща следващата седмица.

Вместо това британската страна, пише изданието, иска да създаде впечатление, че подобен ход идва от по-голям брой съюзници в НАТО и за целта организира среща на ръководителите на външнополитическите ведомства на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия в Париж.

Но един от източниците на изданието е предположил, че САЩ са по-фокусирани върху "подготвяне на наследството" на Байдън и искат да ускорят решението.

The Times пише, че разрешението за удар по Русия с ракети Storm Shadow може да бъде одобрено най-скоро следващата седмица и ще бъде запазено в тайна, за да не се даде допълнително предупреждение на Русия за възможна атака.