Половината от около три милиона артилерийски снаряда годишно, които Русия използва, идват от Северна Корея, пише вестник The Times, като се позовава на данни на западното разузнаване.

Според източник на британския вестник, който се позовава на разузнаването, Русия е станала зависима от доставките от Северна Корея, след като президентът Владимир Путин е посетил Пхенян по-рано тази година.

Западното разузнаване оценява, че много от севернокорейските снаряди може да са дефектни, но именно тяхното количество е позволило на Русия да постигне трайни успехи на бойното поле.

Въпреки това, допълва източникът на The Times, Русия понася големи загуби в Украйна - 1200 военнослужещи на ден, включително 480 само в боевете за град Покровск в Донецка област.

Служителят е заявил също, че Русия все още не е в състояние едновременно да превземе Покровск и да изтласка украинските сили от Курска област без мащабна мобилизация, но руските власти все още не предприемат тази стъпка.

"Не виждаме никакви признаци, че Путин се отказва от основната си цел - унищожаване на суверенитета на Украйна. Не виждам никаква перспектива за преговори в близко бъдеще", добавя източникът.

Южна Корея изчислява, че към лятото на 2024 г. Русия може да е получила пет милиона артилерийски снаряда от Северна Корея, добавя "Европейская правда".

Неотдавна се появиха и твърдения за нови доставки на севернокорейски балистични ракети за Москва.