Рейтингът на одобрение на британския премиер Борис Джонсън падна до рекордно ниско ниво от началото на мандата му начело на правителството на фона на скандала за коледното парти по време на пандемията от коронавирус, показва проучване, публикувано в петък от The Times и YouGov.

Според анкетата, проведена на 8-9 декември, само 24% от анкетираните сега имат положително мнение за Джонсън, докато 66% от жителите на кралството имат отрицателно мнение за него (останалите не са решили отношението си). Отбелязва се, че настоящият рейтинг на одобрение на премиера, равен на минус -42, се е влошил с 11 пункта в сравнение с предишното проучване от средата на ноември. Това е и най-ниската цифра за Джонсън, откакто се премести на Даунинг Стрийт 10 през юли 2019 г.

Социолозите припомниха, че най-висок рейтинг на одобрение за дейността на настоящия премиер (+29) е регистриран през април 2020 г. в началото на пандемията от коронавирус. В същото време, както се посочва в доклада на YouGov, недоволството от Джонсън в момента се увеличава не само сред опозиционно настроените граждани, но и сред поддръжниците на управляващата Консервативна партия: 41% от избирателите, които традиционно гласуват за торите, са критични към ръководителя на правителството.

В същото време лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър все още не е в състояние да изтръгне политически предимства от настоящата ситуация: неговият рейтинг на одобрение е -14. Сред високопоставените членове на правителството най-високи показатели за доверие на гражданите има ръководителят на Министерството на финансите Риши Сунак (38% от анкетираните имат положително мнение за него).

Социолозите подчертават, че спадът в популярността на Джонсън идва на фона на скандал за коледно парти. Служители на кабинета на министър-председателя организираха вечеринка през декември миналата година, когато страната беше под строги ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. Според Daily Mirror десетки държавни служители са участвали в тържества на Даунинг Стрийт 10 в разгара на втората вълна на епидемията, когато на лондончани, които не живеят заедно, беше забранено да се срещат на закрито.

На 7 декември ITV пусна невиждани досега кадри от зала за брифинг на медиите в резиденцията на премиера, които показват, че бившият прессекретар на Джонсън Алегра Стратън репетира отговори на възможни въпроси на журналисти за партито. Във видеото, заснето на 20 декември миналата година, Стратън много се смее и разменя шеги с колеги, че "това не беше купон, а просто малък празник с вино и сирене“. Записът предизвика възмущение както сред обикновените британци, така и сред членовете на парламента, включително членове на Консервативната партия. Иън Блекфорд, ръководител на фракцията на Шотландската национална партия в Камарата на общините, призова Джонсън да подаде оставка заради скандала.

Първоначално Джонсън каза, че не е имало парти на Даунинг стрийт през декември миналата година и настоя, че членовете на обкръжението му спазват всички необходими правила, но на 8 декември, изказвайки се в Камарата на общините на британския парламент, ръководителят на правителството обеща да проведе проверка за инцидента. Той изрази възмущение от поведението на Стратън във видеото и се извини, че си е позволила да се шегува с възможността да се пренебрегнат Covid-ограниченията. В същото време началникът на кабинета повтори, че според информацията, с която разполага, партито, на което са щели да бъдат нарушени ограниченията, не е проведено.

Превод и редакция: Иван Христов