Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е получил нова пратка коне от Русия. Според изявление на ветеринарните власти в Приморския край, който има железопътна връзка със Северна Корея, през тясната сухопътна граница са били транспортирани 24 коня, пише The Times.

19-те жребеца и петте кобили са от породата Орловски рисак, за които се знае, че са любимата порода на Ким. През 2022 г. в Пхенян са изпратени и тридесет коня от тази порода.

Въпреки че страната е разработила ядрени оръжия и балистични ракети, Северна Корея инвестира и в една от най-старите военни технологии в света, като изгражда мрежа от конни военни части. Според официалните търговски документи страната е похарчила най-малко 600 000 долара (1,08 милиона лева) за чистокръвни коне, внесени от Русия между 2020 и 2023 г.

Тяхната стойност за Ким е по-скоро символична, отколкото военна: конете играят важна роля в култа към личността, който той е изградил около себе си и семейството си. В репортажи за детството и младостта му държавните медии го показват да язди заедно с баща си Ким Чен Ир. През 2018 г. се появиха серия от драматични снимки, на които се вижда как той язди в снега в свещената севернокорейска планина Баекту заедно със съпругата си Ри Сол Джу и сестра си и близка сътрудничка Ким Йо Джонг.

Южнокорейският вестник Chosun Ilbo описва Ким и съпругата му неблагоприятно, наричайки ги "приличащи на двойка елфи с коремчета от "Властелинът на пръстените".

През февруари държавните медии в КНДР показаха Ким и малката му дъщеря Джу Ае, която според някои е негов законен наследник, да яздят коне от породата Орловски рисак по време на военен парад, посветен на 75-годишнината на Корейската народна армия.