По-малък дял от болните с Covid-19 сега се лекуват предимно заради самата болест, а не заради друго здравословно състояние, показват нови данни, цитирани от британския вестник Тhe Times.

Националната здравна система (НЗС) на Англия заяви, че от 8321 болни от Covid-19 на 28 декември 5578 са били лекувани предимно за вируса – 67%. В началото на месеца средният дял беше 74%.

Цифрите отразяват високите нива на предаване на коронавируса в общността, което прави случайните му откривания при пациентите по-вероятни.

Това дава надежда, че големият брой пациенти с коронавирус няма да оказват толкова голям натиск върху здравната система, колкото същият брой би имал в по-ранните етапи на пандемията.

Ръководителите на НЗС обаче предупреждават, че нивата на отсъствие на персонал затрудняват поддържането на дейността на здравните заведения, като броят на отсъстващите заради самоизолация служители се е удвоил почти за две седмици.

В четвъртък от НЗС са заявили пред The Times, че са обезпокоени от увеличението, но са били успокоени от факта, че сериозните случаи сред възрастните хора не се е увеличил значително

Превод и редакция: Юлиян Марков