По целия свят подкрепата за популизма е паднала рязко, пише The Times, позовавайки се на проучване, проведено от университета в Кеймбридж. Според изданието в проучването са участвали 750 хиляди души от 109 държави. В резултат на това се оказа, че след началото на пандемията доверието в технократите и учените се е увеличило значително в обществото, а доверието в популистите e намаляло.

Според авторите на изследването възможна причина за тази тенденция е, че много хора смятат политиките на известни популисти по отношение на пандемията от коронавирус за провал (по-специално става дума за Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро). Освен това учените предполагат, че пандемията се е превърнала в "обединяващо събитие“, докато популизмът има тенденция да преобладава в разделените общества.

Според The Times, проучването отбелязва, че делът на европейците, желаещи да гласуват за популистки партии, е намалял с 11%. Учените посочват, че някои популисти, като Доналд Тръмп и Андрей Бабиш, вече са загубили власт, докато други (като Болсонаро) са толкова непопулярни, че вероятно скоро също ще бъдат сменени. Дори позицията на лидери, които консолидират властта си, като Виктор Орбан и Реджеп Тайип Ердоган, се разклати забележимо, пише вестникът, позовавайки се на резултатите от изследването.

"От Ердоган и Болсонаро до "силните лидери“ на Източна Европа, светът преживя вълна от популизъм. Вероятно коронавирусът е предизвикал изглаждането на тази вълна“, цитира изданието думите на един от авторите на изследването д-р Робърт Фоа.

Превод и редакция: Иван Христов