Високопоставени генерали предупреждават, че страните от НАТО може би разполагат само с около три години преди евентуални руски удари по цели в Европа – най-вече на територията на Германия, пише британският вестник The Times.

Въпреки че към настоящия момент Руската федерация е съсредоточена върху войната в Украйна, в редица западни страни вече са загрижени, че Москва може да застраши сигурността на други европейски държави.

Генерал-лейтенант Александър Солфранк, командир на военния логистичен център на НАТО в Германия, призова съюзниците да опростят бюрократичните процедури, които в момента затрудняват придвижването на войски и оборудване. На страните трябва също така да бъде позволено да използват взаимно военно оборудване по време на криза.

"Ако сравним войната и операциите отпреди 5-10 години, ще разберем, че трябва да признаем, че ще има тежка битка за тиловите райони. Трябва да приемем, че агресорът ще използва целия спектър от кинетична и некинетична сила, за да разруши комуникационните линии, включително в тила“, обяснява Солфранк.

Лидерите на страните от Алианса са убедени, че разполагат с ограничено време за укрепване на защитата си. Те се надяват преди срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон да се споразумеят за въвеждането на своеобразен "военен Шенген", който ще позволи на военните конвои да се движат свободно в страните от НАТО.