Президентът на Франция Еманюел Макрон ще предложи на руския президент Владимир Путин мирен план, включващ жестове на Запада към Москва, когато посети Кремъл днес с мисия за облекчаване на напрежението около Украйна, пише британският вестник The Times.

Френският лидер очерта идеите си за "нов ред за сигурност в Европа“, докато Съединените щати засилиха предупрежденията си за предстояща инвазия, заявявайки, че може да бъдат убити до 50 000 цивилни и че правителството в Киев ще падне в рамките на 48 часа.

Опитите на Макрон да посредничи за намиране на дипломатическо решение тревожат САЩ, Великобритания и други по-твърдо настроени срещу Русия страни от НАТО, но са в унисон с мисленето на Германия, чийто канцлер Олаф Шолц е във Вашингтон и ще се опита да обясни позицията на страната си спрямо Украйна, ситуацията около газопровода "Северен поток-2" и отказа за предоставяне на смъртоносни оръжия на Киев.

Излагайки надеждите си за "деескалиране“ на спора, Макрон се дистанцира от мнението на САЩ, че натрупването на войски е прелюдия за инвазия. "Геополитическата цел на Русия днес очевидно не е Украйна, а да се изяснят правилата за съвместно съжителство с НАТО и Европейския съюз“, каза той пред Le Journal du Dimanche. "Неотложно е да се премине към нов ред, от който нашата Европа се нуждае дълбоко и който се основава на основния принцип на суверенното равенство между държавите“, каза той.

Макрон каза, че Европа и НАТО могат да гарантират суверенитета на бившите си членове на съветския блок, като същевременно дават на Москва уверения, че опасенията за сигурността й са били взети предвид.

"Трябва да защитим нашите европейски братя, като предложим нов баланс, който може да запази техния суверенитет и мир. В същото време това трябва да се прави, като се уважава Русия и се разбират нейните искания“, каза той. Сега отговорността на Европа е да "изгради историческо решение“, добави той. "Вярвам, че президентът Путин е на разположение за това.

Русия има право да се стреми да договорни гаранции за сигурност, каза той. "Сигурността и суверенитетът на Украйна или на която и да е друга европейска държава не могат да бъдат обект на компромис, но също така е легитимно Русия да постави въпроса за собствената си сигурност.

Той визира руските искания НАТО да се ангажира никога да не приеме Украйна за член, както и да признае, че руските интереси трябва да бъдат фактор в споразуменията за сигурност на страните от бившия Варшавски договор, които сега са западни съюзници. НАТО отхвърли исканията като недопустими.

Западните правителства отбелязват, че разговорите на Макрон за нов ред за сигурност са близки до езика, използван от Кремъл в исканията му за пълно нулиране на европейската система за сигурност.

В навечерието на пътуването си до Москва френският лидер разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън в опит да координира дипломатическия натиск на Запада. Ентусиазмът на Макрон не се споделя от Съединените щати, източноевропейците или консерваторите в Германия, които вчера обвиниха канцлера социалдемократ в слабост пред руската агресия. "Изумен съм колко зле се справя това правителство“, каза 66-годишният Фридрих Мерц, лидер на Християндемократическата опозиция, пред вестник Bild am Sonntag.

Превод и редакция: Юлиян Марков