Борис Джонсън назначи Лиз Тръс да наблюдава преговорите за Брекзит след оставката на лорд Дейвид Фрост, което според запознати ще даде значителен тласък на нейните лидерски амбиции, пише британският вестник The Times

Засилената роля на външния министър като водещ преговарящ на Обединеното кралство се разглежда от съратниците на британския премиер като "голяма консолидация на властта“. Тя беше назначена, след като Фрост напусна на фона на опасения относно "насоките“ на правителството на Джонсън.

Тръс гласува за оставане в ЕС, но оттогава се превърна в ентусиаст за Брекзит, като многократно заявява, че Великобритания трябва да стане по-малко зависима от търговията с ЕС. В предишната си роля като министър на международната търговия и като външен министър тя подчерта, че нито една от най-бързо развиващите се икономики в света не е в Европа.

Крис Хийтън-Харис, привърженик на Брекзит, е избран за министър за Европа и ще бъде заместник на Тръс, когато тя не е на разположение за преговори.

Един от нейните помощници каза: "Това просто я връща в центъра, консолидира нейната сила. Това е голяма придобивка за нея. Нейната гледна точка би била, че това е голям свят, не се ограничавайте до ЕС. Но тя също вижда възможностите и не иска враждебни отношения с ЕС.

Други в правителството обаче смятат, че на Тръс е връчена "чаша с отрова“, която в крайна сметка може да сложи край на нейните лидерски амбиции.

Този ход ще се разглежда от европейска страна като сигнал за нов прагматизъм, като се поставят професионални дипломати от външното министерство в челните редици на преговорите, особено Линдзи Кройсдейл-Апълби, посланикът на Великобритания в ЕС.

Един европейски дипломат каза: "Като цяло изглежда положително, че Брекзит става част от по-широката външна политика и е изведен от Даунинг стрийт.

Превод и редакция: Юлиян Марков