Русия вече е събрала хиляди севернокорейски войски на своя територия, а украинският президент Володимир Зеленски заяви, че те могат да влязат в бой още този уикенд, пише британското издание The Times.

Според британският политически анализатор Марк Галеоти, Русия ще има много проблеми с тях и е малко вероятно те да подсилят стратегически руската армия.

Въпреки че се съобщава за пристигането в Русия на елитни севернокорейски части известни като "щурмови корпус“, анализаторът отбелязва, че всъщност нивото им е далеч от западните специални сили, като например британските морски пехотинци.

"Със сигурност те са "по-специални“ от повечето обикновени войници в Корейската народна армия и се смятат за физически силни, дисциплинирани и добре обучени. Те обаче нямат реален боен опит, а това е от решаващо значение във войната“, посочва Галеоти.

"Разполагането им директно в бойни действия също ще бъде проблематично. Въпреки че повечето севернокорейци говорят малко руски, рискът от неразбирателство помежду им и приятелски огън ще бъде значителен. Пхенян ще се притеснява и от риска от дезертиране към Украйна“.