Китай активно натрупва суровини, подготвяйки се за вероятна търговска или дори пълноценна война със Съединените щати, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, пише The Times.

"Когато Китай беше в пълен галоп, индустрията на страната поглъщаше световните редкоземни метали и енергия. Сега расте по-бавно, но все още купува огромни обеми стоки. Натрупвайки ги за какво точно? Още един опит да измести САЩ на световните пазари - или нещо по-зловещо?" - пита авторът в началото на публикацията.

Той отбелязва, че Пекин вероятно очаква, че ако Тръмп бъде преизбран, той ще ограничи американската помощ за Украйна и ще се съсредоточи върху сдържането на Китай. Това може да провокира известно напрежение около Тайван и в резултат на това може да започне водена от САЩ военноморска блокада на китайските пристанища.

"От тази гледна точка сегашното натрупване на запаси от страна на китайските власти има известен смисъл. Това не са само минерали, свързани с отбраната, не само газ и нефт, но също и пшеницата, царевицата и соята, с която хранят 400 милиона прасета в Китай“, отбелязва The Times .

Урокът от войната в Украйна за китайските военни плановици е, че това не е ерата на блицкриг. Само през 2022 г. Русия е изстреляла 11 милиона артилерийски снаряда срещу украинците. А това са огромни количества метали.

Точно както Владимир Путин не успя да превземе Киев в първите дни на войната срещу Украйна, китайската инвазия в Тайван е малко вероятно да бъде бърз нокаутиращ удар като от настолно учение.

Следователно Китай изглежда не се надява на блицкриг. Съединените щати изчисляват, че Пекин харчи около 700 милиарда долара, малко под нивата на американските разходи, за модернизиране на армията си. Той вече може да се похвали с най-големия флот в света, най-голямата брегова охрана и морска милиция, най-голямата армия и подстратегически ракетни сили и значителен напредък в хиперзвуковите ракети и квантовите изчисления.

Основата на това оборудване са метали и минерали, които изчезват от складовете в Китай. В това число медни кабели, които се използват в системите за насочване, никел, който се използва в бронята на танкове, военни батерии и аерокосмически сплави, литий, който захранва китайските разузнавателни спътници, антимон, който е полезен за бронебойни куршуми и очила за нощно виждане.

"Си намеква, че 2027 г. е целевата година за "обединението“ на Китай с Тайван, тогава е време, както казваха в окопите, да копаем или да умрем“, обобщава авторът на публикацията.