Столицата на Украйна се защитава от руски ракетни атаки с най-мощната система за противовъздушна обрана в света, но на военнослужещите не достигат боеприпаси, отбелязва британският вестник The Times, като се позовава на пожелал анонимност високопоставен представител на Въоръжените сили на страната (ВСУ).

"Системата за противовъздушна отбрана Patriot превръща "неудържимите“ руски ракети в шрапнели“, коментира източникът на изданието.

По думите му сега в Киев са съсредоточени най-мощните системи за противовъздушна отбрана, включително Patriot (САЩ), NASAMS (Норвегия), германските IRIS-T, както и френските Crotale.

В същото време източникът споделя за недостиг на боеприпаси за гореспоменатите системи. Според него е невъзможно да се планират военни действия с годишно производство на 150-160 ракети за Patriot, тъй като те се изразходват за период от един месец.

 

"Ако изчакаме до есента, тогава те (въоръжените сили на Русия) отново ще ударят енергийната инфраструктура“, обобщава представителят на ВСУ.