Изтеклите планове за ответен удар на Израел срещу Иран са принудили властите на еврейската държава да отложат операцията, съобщава британският вестник The Times, като се позовава на източници.

"Изтичането на американски документи забави атаката поради необходимостта от промяна на определени елементи от стратегията и компонентите“, разкрива източник от разузнавателната общност. "Ще има отговор, но ще отнеме повече време от очакваното“, допълни той.

По-рано стана известно, че САЩ провеждат разследване на изтичането на строго секретни документи с разузнавателна информация за плановете на Израел да нанесе ответен удар срещу Иран. Документи с гриф "строго секретно“ от 15 и 16 октомври започнаха да циркулират в интернет пространството след публикуването им в Telegram канала Middle East Spectator. Съдейки по информацията в документите, достъп до тях е трябвало да имат само страни членки на алианса "Петте очи“, който включва Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ.

Вечерта на 1 октомври Иран предприе масирана ракетна атака срещу Израел в отговор на убийствата на ключови фигури от групировката ХАМАС, ливанското шиитско движение "Хизбула“ и Корпуса на стражите на иранската революция. Техеран обяви, че 90% от ракетите са успели да поразят набелязаните цели, но Израел твърди, че Иран е изстрелял около 180 ракети и повечето са били прихванати. Еврейската държава обеща да отговори на атаката. От своя страна върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди, че ответните удари на страната му срещу Израел в този случай ще бъдат още по-мащабни.

Според The ​​Times държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на неотдавнашна среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху е призовал властите на еврейската държава да проявят сдържаност срещу Иран.