Инфлацията в Обединеното кралство може да надхвърли 7% тази година, за да достигне нива, наблюдавани за последно през 90-те години на миналия век, според годишното проучване на вестник The Times, проведено сред икономисти.

Повече от половината от 32-ма анкетирани специалисти, които включват бивши високопоставени служители на Банката на Англия, заявиха, че очакват потребителските цени да се повишат с поне един процентен пункт от настоящите нива. Цените се увеличиха с 5,1% до края на ноември, най-високият темп от десетилетие насам.

Над една трета от икономистите очакват инфлацията да достигне връх между 6 и 6,5 на сто, докато 15% прогнозират, че ще надхвърли дори 6,5 на сто. Двама икономисти, включително бивш определящ лихвените проценти, са на мнение, че инфлацията ще премине ниво от 7%.

В опит да овладее покачването на цените, миналия месец Банката на Англия затегна паричната политика за първи път от три години насам, като увеличи основния лихвен процент от 0,10% на 0,25%.

Повече от 90% от икономистите, анкетирани от The Times, очакват лихвените проценти да се повишат с поне 0,50% до края на годината.

Мнозинството очаква икономиката да продължи да се възстановява тази година, въпреки че някои изразиха опасения относно прекъсваниятаа във веригата за доставки и новите ограничения заради коронавируса. Някои икономисти изразиха загриженост относно задаващата се тежест върху финансите на домакинствата, тъй като инфлацията и лихвените проценти се покачват допълнително.

Всички анкетирани икономисти прогнозираха, че нивото на безработица ще остане близо до историческите ниски нива.

Превод и редакция: Тереза Герова