Германия сериозно обмисля възможността да съкрати съвместния проект FCAS с Франция за разработване на ново поколение изтребители и да се присъедини към подобен британски, наречен Tempest, пише The Times. Обединеното кралство, Италия и Япония работят по него.

Освен това източници, близки до Олаф Шолц, съобщават, че той планира да вдигне ембаргото върху доставката на изтребители Eurofighter Typhoon за Саудитска Арабия. Тези изтребители се произвеждат съвместно от Великобритания, Германия, Испания и Италия. Преди това германското правителство наложи вето на доставките поради факта, че доминираната от Саудитска Арабия коалиция беше обвинена за смъртта на хиляди цивилни по време на гражданската война в Йемен. Както отбелязва авторът, сегашното желание да се откаже от забраната за доставки се обяснява с факта, че "канцлерът се опасява, че потенциалните партньори в бъдеще ще откажат да участват в многонационални отбранителни проекти с Германия, ако се окаже, че тя сама възпрепятства износа“.

Причините за потенциалното оттегляне на Германия от проекта са няколко. Първо, FCAS е затънал в забавяния и спорове относно дизайна и финансирането. Страните не могат да се разберат кой ще ръководи проекта. Второ, Германия смята, че французите са съсредоточени само върху себе си в рамките на съвместната работа. Париж например отхвърли инициативата на Шолц "Небесен щит“ ​​за обединяване на европейски покупки на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. Франция гледа на предпочитанието на Германия към готови системи от страни като САЩ и Израел като на обида за нейните собствени изследвания и разработки в тази област.

"Когато Франция говори за европейска отбранителна политика, тя има предвид френските индустриални интереси“, казва високопоставен германски служител, според The ​​Times.

Сключването на договор между Берлин и Лондон може да означава засилване на позициите на Великобритания в отбранителната индустрия и влошаване на отношенията между Франция и Германия, които, както пише авторът, "са в противоречие по въпроси, вариращи от енергетиката и противовъздушната отбрана до дипломатическите разпоредби“.

Проблемът може би е, че германската страна вече е инвестирала около 40 млрд. евро. Ситуацията се усложнява и от Зелената партия и някои други политици, които не са съгласни с премахването на ветото върху износа на бойни самолети за Саудитска Арабия Както по етични причини, така и поради страх от възможността тези оръжия да бъдат използвани срещу Германия в бъдеще. Също толкова важно събитие е конфликтът между Израел и Хамас. Германия е заела ясна позиция в подкрепа на израелската страна и източници казват, че правителството би предпочело да изчака и да види как ще се държи Саудитска Арабия.

С това решение германският канцлер иска да укрепи позицията на страната си като надежден партньор и да спечели Великобритания като съюзник в отбранително-промишления комплекс. Освен това Германия смята, че е по-логично да се инвестират пари в един общоевропейски проект, отколкото да се спонсорират конкурентни. Единственото нещо, което разстройва Шолц относно германо-британските отношения, според The ​​Times, е, че "министър-председателят Риши Сунак все още не го е посетил в Берлин и като цяло канцлерът би искал да види много по-пряко взаимодействие с висши британски правителствени служители“.