Напрежението между Китай и САЩ и техните съюзници се засили, след като германски военен кораб влезе в Южнокитайско море за първи път от 20 години, пише The Times. Съобщава се, че фрегата "Бавария“ ще премине през морето с крайна спирка в Сингапур. Както отбелязва вестникът, тази стъпка е символ на нов подход, който Берлин ще изповядва при новия канцлер Олаф Шолц – съвместно противопоставяне на "дрънкането с оръжие“ на Китай в региона.

Пътуването на германския кораб се провежда на фона на новите санкции на САЩ срещу Китай, обиколка на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Югоизточна Азия, както и изявления на бившия японски премиер Шиндзо Абе. "Военните приключения, предприети от такива големи икономически играчи като Китай, ще бъдат самоубийство“, каза Абе, цитиран от вестника. Политикът каза още, че не трябва да се позволява на Пекин да провокира съседите си в региона. Освен това Абе добави, че всеки опит за военна агресия от страна на КНР срещу Тайван ще се счита за извънредна ситуация за Япония, което позволява на страната да прилага мерки за колективна отбрана.

Китай смята Тайван за своя територия, припомня The Times. На свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон и неговите съюзници в Индо-Тихоокеанския регион ще се противопоставят на агресивните действия на Китай. "Решени сме да гарантираме безопасността на корабоплаването в Южнокитайско море. Ще работим с нашите съюзници и партньори, за да защитим основания на правила ред“, каза Блинкен, цитиран от изданието.

Превод и редакция: Иван Христов