Ерик Земур, радикалният националист коментатор, официално влезе във френската президентска надпревара във вторник с обещание, че ще "спаси“ Франция, пише The Times.

63-годишният, който има две присъди за разпалване на расова омраза, официално обяви кандидатурата си, въпреки че той започна неофициално кампанията през лятото, нахлувайки в политическото поле и издигайки се в проучванията на общественото мнение, където съперничи или дори надминава Марин Льо Пен, дългогодишният знаменосец на дясното във Франция.

"Вече не е време за реформиране на Франция, а за спасяването й. Ето защо реших да се кандидатирам за президент“, каза Земур във видео, публикувано в социалните мрежи. Озвучавайки основната си тема, той добави, че много избиратели "вече не разпознават“ своята страна – намек за промяната, която е претърпяла при имиграцията от мюсюлмански и африкански страни.

Земур се стреми да съживи инерцията на бунтовническата си по-ранна кампания, въз основа на турне на най-новата си книга-бестселър "Франция все още не е казала последната си дума“ – диагноза за предполагаемия колапс на Франция под имиграцията, престъпността и левите идеи, след което поредица от инциденти накърниха позицията му в анкетите. Миналата седмица стана ясно, че Сара Кнафо, 28-годишната му мениджърка на кампанията, се твърди, че е бременна с детето му, а в неделя той отвърна със същото, след като жена му показа среден пръст в Марсилия.

Неговото видео включваше кадри на насилие по улиците на Франция, както и изображения на стари новини. Французите вече не трябва да се "чувстват като чужденци в собствената си страна“, каза той. Земур атакува "политически коректните“, "елитите“, "ислямско-левите“ и привържениците на "събудената политика“ (woke-политиката).

Неофициалното влизане на Земур в надпреварата трансформира кампанията, преобърна дългогодишното предположение, че Льо Пен ще стигне до балотажа във втория тур, за да повтори дуела си с президента Макрон от 2017 г.

Льо Пен изобразява Земур като аматьор с по-екстремни идеи от нейните. Тя каза днес по Sud Radio, че той не е донесъл нищо ново в националистическия лагер и "част от неговия манифест е напълно противоположен на моя: жени, икономика, имиграция“. Тя добави: "Той е полемист. Това не е кандидат за президент. Той разделя и разделя хората“.

Габриел Атал, говорител на правителството, нарече Земмур "Доналд Тръмп на намалена цена“.

Основното въздействие на Земур досега беше да привлече претендентите на основната консервативна партия, републиканците, към дясното, за да възпат привържениците си да го подкрепят. Партията ще избере своя кандидат за априлските избори през почивните дни, като лидерите са Мишел Барние, бившият преговарящ за Брекзит от ЕС, Ксавие Бертран, председател на регионалния съвет на Северна Франция, Валери Пекрес, ръководител на регионалния съвет в Париж, и Ерик Чиоти, депутат от Лазурния бряг.

Макрон остава фаворит за спечелване на преизбиране, но присъствието на Земур разкри вероятния претендент. Проучванията показват, че Льо Пен и Земур са отбелязали по около 15 процента всеки в първия тур, точно пред Бертран, най-добрият кандидат на републиканците. Макрон има стабилни 25 процента в намеренията за гласуване за първия тур.

Превод и редакция: Иван Христов