Повече от 110 000 служители на Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания - почти един на всеки 10 - отсъстваха в новогодишната нощ, според данни, показващи, че Covid-19 удря здравеопазването много по-силно, отколкото се смяташе преди, пише британският вестник The Times.

От тях почти 50 000 са били вкъщи, болни или самоизолирани поради Covid-19, докато пациентите са изправени пред 40-часово чакане в болниците, закъснели операции, затворени отделения и дълго чакане на линейки.

Борис Джонсън каза на министрите да тестват планове за извънредни ситуации, за да сведат до минимум прекъсването на критични услуги като болници, училища и социални грижи. На ръководителите на публичния сектор е казано да се подготвят за най-лошия сценарий на отсъствие на 25 процента от работна сила.

Хората трябва да се самоизолират в продължение на седем дни, след като са получили симптоми на Covid-19, и след това могат да се върнат на работа само когато имат два отрицателни резултата от тест за страничен поток с интервал от 24 часа. Имаше призиви това да бъде намалено до пет дни, както се случи в Америка, но Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предупреди вчера, че това може да доведе до разпространение на вируса и да влоши недостига на персонал.

Стивън Баркли, министърът на кабинета, председателства редовни срещи относно ситуацията; решението дали да се подновят ограниченията на план Б се очаква следващата седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков