Британският самолетоносач HMS Prince of Wales не успя да напусне навреме пристанището на Портсмут за норвежкото крайбрежие, за да участва в учението на НАТО Steadfast Defender 2024. Според вестник The Times забавянето е възникнало в последния момент, когато вече са били наложени ограничения за движението на други кораби в пристанището на Портсмут и няколкостотин зяпачи са се били събрали на брега.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство не съобщи причините, поради които планираното за неделя отплаване на кораба не се е състояло. Говорител на ведомството уточни само, че самолетоносачът ще напусне пристанището "в близко бъдеще“.

HMS Prince of Wales трябва да замени самолетоносача HMS Queen Elizabeth, който на 4 февруари по време на "рутинна проверка“ в последния момент преди да започне учение беше идентифициран със "сериозни проблеми“ с десния витлов вал.

HMS Prince of Wales ще ръководи ударна група на НАТО, оборудвана с изтребители F-35B Lightning, Merlin Mk2 и хеликоптери Wildcat в учението Steadfast Defender - 2024 - Nordic Response 2024, провеждано за разширяване на способностите на блока в морето. Военноморските маневри на Алианса с участието на 40 кораба край арктическия бряг на Норвегия са планирани да се проведат от 3 до 14 март.

HMS Prince of Wales, струващ 3,6 милиарда долара, е проектиран да носи 36 бойни самолета F-35B с вертикално кацане, както и четири хеликоптера, но може да побере около 70 изтребителя, ако е необходимо. През 2017 г. в британския флот беше въведен самолетоносачът HMS Queen Elizabeth с подобни характеристики.

Повреди на HMS Prince of Wales

След въвеждането си в експлоатация през декември 2019 г. HMS Prince of Wales прекара значително време на док, за да се отстранят повреди.

Той се нуждаеше от месеци на ремонт поради наводнение, което се случи на борда през декември 2020 г. Причината за инцидента, в резултат на който хиляди литри вода заляха машинното отделение, а електрически табла бяха под вода 24 часа, е повреда в противопожарния водопровод. Отстраняването на последствията от инцидента отне 193 дни и струва 4 милиона долара.

През август 2022 г. витлото на кораба се счупи. Това се случи в момент, когато самолетоносачът напуска базата си в Портсмут, за да участва в учения с американските и канадските военни край бреговете на САЩ. Проблемите не свършиха дотук - беше открита пукнатина в маркуча за гориво, водещ към един от генераторите. Ремонтът струва 24 милиона долара.