Министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак се противопостави на въвеждането на нови ограничителни мерки за борба с разпространението на COVID-19, като вместо това предложи да се изчака изясняване на епидемичната картина в страната, пише британският вестник The Times.

Сунак предлага да не се вземат прибързани решения във връзка с активното разпространение на новия вариант на SARS-CoV-2 в страната – "Омикрон“, което може да струва на икономиката милиарди долари загуби. Така той се присъедини към лагера на поне 10 министри, които се противопоставят на въвеждането на нови ограничения, които поставят под въпрос точността на моделиране на развитието на епидемичната ситуация в страната.

От своя страна старши научният съветник на британското правителство Патрик Валанс смята, че нови ограничения трябва да бъдат въведени възможно най-скоро, за да се предотврати претоварването на Националната здравна служба (NHS).

Според Sky News и редица други британски медии, правителствените експерти препоръчват властите на кралството да въведат строги ограничителни мерки възможно най-скоро, предупреждавайки, че през януари дневният брой на хоспитализираните пациенти с COVID-19 може да се утрои от сегашните 900 до 3000 души. Изключително бързият темп на разпространение на щама "Омикрон“ също заплашва да доведе до временен недостиг на работна ръка в редица ключови индустрии и социални услуги, включително лекари. За смекчаване на потенциалната криза експертите препоръчват да не се чака с драстичните мерки до Коледа.

Превод и редакция: Тереза Герова