Кралицата на Великобритания отмени планираните си виртуални ангажименти днес поради "леки симптоми, подобни на настинка“, след като даде положителен тест за Covid-19 през уикенда, съобщи Бъкингамският дворец, цитиран от лондонският вестник The Times

За планираните за следващите дни събития ще бъде решено по-късно съобщават от Двореца.

Очакваше се тя да продължи да изпълнява виртуалните си ангажименти, като срещи с чуждестранни посланици, но всичко зависи от това как се чувства кралицата.

Говорител на Бъкингамския дворец каза: "Тъй като Нейно Величество все още изпитва леки симптоми на настинка, тя реши да не предприема планираните си виртуални ангажименти днес, а ще продължи с изпълнението на леки задължения.

Леките задължения се отнасят до ежедневната "червена кутия" на кралицата, подписване на изявления и работа с друга кореспонденция.

Състояниието на кралицата, която се зарази с Covid на 95 години, предизвика опасения заради възрастта й и здравословните й проблеми миналата година, след като беше приета в болница миналия октомври "за изследвания".

В понеделник кралицата изпрати лично съболезнователно послание до президента на Бразилия след наводненията в Петрополис.

През уикенда, само часове след като Бъкингамският дворец обяви, че тя е заразена с коронавирус, тя изпрати своите "най-топли поздравления“ до женския отбор по кърлинг на Великобритания за представянето им на Пекин 2022.

Това показва, че кралицата е решена да продължи да работи, когато е възможно, и да избягва да безпокои обществото.

Превод и редакция: Юлиян Марков