САЩ са изпратили повече от 300 бронирани машини на пехотата M2A2 Bradley в Украйна, но много от тях са загубени в боевете. Войниците се опасяват, че ако Доналд Тръмп бъде преизбран, ще ги остави без заместители на изгубените оръжия. Американските бойни машини задържат руските войски, но не е ясно колко дълго, пише The Times.

Руснаците вече се приближават до позициите на украинската пехота, когато сержант Дзвинка Римар се приближава до тях с американска бойна машина M2 Bradley. Тя обръща машината в тясна крива дъга, за да направи обратен завой до украинския окоп, обръщайки оръдието към руснаците.

Задната врата на Bradley се отваря, позволявайки на осем украински войници да излязат на безопасно място, стреляйки по гористата местност с руски войници.

"В термовизионния прицел виждаме няколко човешки силуета", казва Дзвинка, която сега управлява Bradley в 2-ри батальон на 47-ма механизирана бригада.

Повечето руска техника не може да се мери с Bradley. Но украинските сили все още са принудени да отстъпват в Донбас, а руснаците бързо напреднаха с 6 км до важния гарнизонен град Покровск през последните седем дни. Това е последният град в Донецка област преди границата с Днепропетровска област. Някога в него са живеели 60 000 души. Руснаците промениха тактиката си, за да се бият по-интелигентно, като използват разузнавателна информация, за да атакуват по-слабите части, които държат украинските линии.

Елитната 47-а бригада, оборудвана с американски танкове Abrams, артилерия, Bradley и Paladin, постоянно е обхождана, тъй като все по-разклатените украински части са принудени да отстъпват.

Руските войски вече са само на 20 км от Покровск, в обсега на артилерията. Руските самолети вече бомбардират града ежедневно, унищожавайки училища и детски градини в гъсто населените райони, като се предполага, че там са разположени украински войски.

На фронтовата линия около село Гродовка Bradley се използват за "прецизни огневи мисии", за да се опитат да задържат настъплението на руската пехота.

САЩ са изпратили повече от 300 M2A2 Bradleys в Украйна, главно като част от усилията да помогнат на Киев да си върне територията по време на контраофанзивата миналото лято. След повече от година интензивни боеве обаче много от тях трябваше да бъдат пожертвани, за да се ремонтират други. Войниците от 47-ми батальон са загрижени, че вероятното преизбиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще ги лиши от ключови превозни средства и боеприпаси.

Войниците споделят, че руската атака в района е започнала преди малко повече от месец, когато Русия е разположила стотици добре обучени оператори на дронове и е използвал нова честота, която не е била блокирана от украинското оборудване. Руснаците са се устремили напред, след като дроновете им са унищожили превозни средства по украинските линии за снабдяване, докато украинците не са разбрали новата тактика и не са успели да адаптират системите си за радиоелектронна борба.

В близките села, полета и купчини плява се разгаря гръмотевичен артилерийски двубой, прекъсван от прецизни удари на дронове или от грохота на руски плаващи бомби. Bradley изглеждат слаби на фона на тази ожесточена война.