Президентът на САЩ Джо Байдън може да разреши използването на британски ракети с голям обсег Storm Shadow в Русия, съобщава The Times, като се позовова на свои източници.

Според двама души, запознати с въпроса, САЩ може да разрешат на Украйна да използва британски и френски ракети, но не и със собствените им оръжия с по-далечен обсег в Русия.

В статията се посочва, че Джо Байдън може да реши да даде зелена светлина на президента на Украйна Володимир Зеленски да използва ракетите Storm Shadow и френския им аналог Scalp за поразяване на цели в Русия с мотива, че Великобритания и Франция подкрепят подобна стъпка.

Въпреки това Съединените щати няма да позволят на Украйна да изстрелва американските балистични ракети с голям обсег ATACMS по цели в Русия, надявайки се да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта.

По-рано The Guardian съобщи, че Великобритания е вече е взела решение да позволи на Киев да използва ракети Storm Shadow по цели в руската територия, но подобно решение не е обявено официално. 

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви,че "страните от НАТО обсъждат възможността за пряко участие в конфликта в Украйна. Прякото участие на западните страни в украинския конфликт променя неговата същност, като Русия ще бъде принудена да взема решения въз основа на създадените по този начин заплахи"