Лондон. Великобритания ще премести основната тренировъчна база на Кралската армия от Канада в Оман, за да реагира по-бързо на възможни въоръжени конфликти в Европа и Близкия изток. Това съобщи във вторник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници от британското министерство на отбраната.

Според тях британското правителство планира да открие нов учебен център в близост до пристанищния град Рас ал-Дакм в източен Оман, където ще се извършват маневри с участието на танкове и други видове бронирана техника. Както отбелязва вестникът, Лондон е готов да предприеме тази стъпка, за да увеличи скоростта на реакция на вероятни кризисни ситуации в региона, да изрази подкрепа на такива съюзни държави като Украйна и Бахрейн, да изпрати своеобразен предупредителен сигнал към Иран и други враждебни държави, както и да демонстрира военните си разработки с цел повишаване на интереса към тях от страна на потенциални клиенти.

"Ако имате само 148 танка и 22 от тях са в Канада, тогава тези 22 танка не могат да бъдат използвани незабавно. Ако се намират в Полша или Рас ал-Дакме, тогава можете да разчитате на тях, като ги използвате за целите на сдържането“, цитира вестникът думите на източник от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Предполага се, че министърът на отбраната на кралството Бен Уолъс ще обяви официално намерението си за откриване на нова база в Оман по-късно тази седмица.

В същото време изданието уточнява, че тренировъчната база Съфийлд в провинция Алберта в Западна Канада няма да бъде затворена до 2023 г. във връзка с вече планираните учения за големи танкове за следващите две години. От 1972 г. Великобритания провежда учения в тази база, която обхваща площ от 2,7 квадратни метра, което е седем пъти повече от площта на най-големия полигон в Обединеното кралство близо до английския град Солсбъри. The Daily Telegraph подчертава, че Съфийлд редовно е домакин на учения с участието на над 1000 единици военна техника, включително танкове и хеликоптери. Според вестника около 400 британски войници постоянно пребивават в тази база.

Превод и редакция: Иван Христов