Американският флот най-накрая разполага с оръжие, способно да противодейства на заплахата от многобройните бомбардировачи на Китай. Както пише военният експерт Дейвид Акс за The Telegraph, тази година американският флот представи нова комбинация изтребител-ракета за победа над китайски бомбардировачи: изтребители Boeing F/A-18E/F Super Hornet, оборудвани с ракети с ултра-далечен обсег Raytheon AIM-174B .

Нуждата на ВМС на САЩ от ракета въздух-въздух със свръхголям обсег е била очевидна, пише експертът. Предишната ракета въздух-въздух с най-голям обсег на ВМС на САЩ има обсег от не повече от 150 километра. В същото време китайците оперират със стотици бомбардировачи Xian H-6, всеки от които може да носи от четири до шест противокорабни ракети - дозвукови или свръхзвукови. Години наред китайците имаха приличен шанс да надминат американския флот и да повредят или потопят самолетоносачите му.

Поддръжниците на военноморската мощ на САЩ бяха изумени от тази уязвимост - и поискаха реформа. Сега, отбелязва експертът, те трябва да са щастливи.

"С изстрелвания от въздуха AIM-174 американският флот отново наклони баланса на огневата мощ в своя полза. Авиационното крило на самолетоносач обикновено носи повече от 40 Super Hornet. Ако крилото доведе всичките си Super Hornet в открита битка срещу китайски бомбардировачи, самолетоносачът ще бъде в състояние да свали повече от сто бомбардировачи или ракети, преди ескортните военни кораби на бойната група да трябва да изстрелят една ракета земя-въздух, се казва в статията.

В същото време тези оръжия са скъпи - до 2024 г. американският флот е натрупал само 850 ракети RIM-174, всяка от които струва почти 5 милиона долара. Военноморските сили очакват да купуват по 300 от тези ракети годишно до 2028 г., но експертът пише, че е нереалистично да се очаква ВМС на САЩ да влязат във война например в края на 20-те години с повече от няколкостотин от тези ракети. Това може да е достатъчно само за няколко интензивни двубоя.