Украинската операция в Курска област на Руската федерация смая Москва. Кремъл вече подготвя населението си за това, че тази инвазия ще продължи повече от една седмица, пише Алена Гливко, изпълнителен директор на Henry Jackson Society, трансатлантически мозъчен тръст за външна политика и национална сигурност, в колона за The Telegraph.

"Въпреки това е важно да се признае, че успехът на операцията във военно отношение все още виси на косъм. Въпреки че има доказателства, че някои руски войски са разположени от Украйна, за да противодействат на инвазията, офанзивата на Москва в Донбас не спира; Ню Йорк - може да се каже символично, като се има предвид хладката американска подкрепа за Киев в началото на тази година – падна. Това е тревожен знак, тъй като стратегическата диверсия е ключова цел за Украйна", се казва в материала.

Натискът от Русия в Източна Украйна продължава да расте, така че моментът е критичен за Киев да постигне повече напредък в Курска област, който ще спре Москва в самата Украйна.

От политическа гледна точка много зависи от успеха на тази операция за Зеленски. Това е хазартна игра с висок риск и висока печалба. Той може да се опита да използва пленени руски войници като лост за освобождаване на украински военнопленници. По-важното е, че задържането на Курск може да изиграе значителна роля в приближаването на преговорите с Русия. Първите признаци за това може да се появят по време на посещението в Киев на индийския премиер Нарендра Моди, който преди това посети Москва и се позиционира като потенциален посредник в конфликта.

"Всичко това подчертава спешната необходимост Западът да направи повече. През 2024 г., с ограничени западни ресурси и падащ морал у дома, Украйна разчиташе на изобретателност, за да остане в битката. Това доведе до разполагането на произведени в страната дронове с голям обсег и унищожаването на руските доставки, летища и петролни складове дълбоко в Русия. Някои украински източници смятат, че това е най-добрият шанс да се сложи край на войната на изтощение – ситуация, създадена от руското безразсъдство и нерешителността на Запада – и да се принуди Русия да седне на масата за преговори на условията на Украйна“, пише Гливко.

Според автора, задържането на Курск и може би дори Брянск или Белгород в близко бъдеще ще бъде решаващ коз, ако това се случи.

"Отново, това биха били постижения, постигнати въпреки, а не благодарение на западната подкрепа. Фактът, че инвазията все още не е накарала страни като Обединеното кралство да разрешат по-нататъшни трансфери на оръжия като ракети Storm Shadow, е озадачаващ и разочароващ, като се има предвид ролята на Великобритания в определянето на тона за други държави от НАТО. В края на краищата операцията в Курск фатално подкопа аргумента, че Русия ще използва ядрени оръжия, ако определена граница бъде пресечена. Но Западът все още се колебае“, се казва в статията.

Междувременно в самата Русия наративът се променя, дори в пропагандния апарат, тъй като съмненията относно силата на режима нарастват. Съобщенията за тактиката на руската армия на безразборни, хаотични бомбардировки на най-гъсто населените райони на района на Курск предизвикват широко недоволство. Няма да е чудно, ако тази украинска инвазия предизвика появата на още една фигура като Евгений Пригожин на сцената на руския военно-политически театър.

"Така че следващата логична стъпка е очевидна: Западът трябва да предостави на Украйна повече оръжия и разрешения. Ако Курската операция не постигне целите си и Москва продължи да напредва в Украйна, тя ще постигне малко. Много зависи от следващите дни. Обединеното кралство и Западът трябва да действат преди възможността да бъде изпусната“, отбеляза Гливко.