Украинските пилоти алармират, че имат нужда от западни самолети, за да се борят с по-мощните руски самолети. Те предупреждават, че Украйна губи опитни пилоти, които биха могли да овладеят самолетите F-16, пише The Telegraph.

Майор Вадим Ворошилов каза на изданието, че всеки ден става все по-трудно да се сдържат руснаците с помощта на остарели съветски самолети.

"Руснаците непрекъснато сменят тактиката, така че войната не е стабилна. Създават капани. Вдигат един самолет, заблуждавайки украинския пилот да мисли, че има само един самолет. Тогава от двете страни се появяват още два или три самолета, които всъщност като рояк обграждат украинския самолет“, разкрива майорът.

Докато украинските пилоти продължават да летят на съветски МиГ-29, Ворошилов казва, че те не могат да направят "нищо повече от това да държат бойното поле“, докато унищожаването на руснаците, които летят на модерни изтребители Су-35 и бомбардировачи Су-34, се оказва трудно.

"В момента можем само да възпираме врага, но с F-16 бихме могли да контролираме морето и сушата, за да защитим пехотата. Имаме нужда от по-модерни самолети, за да бъдем по-добри от врага", заяви той.

През февруари британското ръководство обяви, че обучението на украински пилоти на британски самолети може да продължи три години, пише изданието.

Според The ​​Telegraph обаче майор Ворошилов и колегата му полковник Владимир Логачев, началник на авиационния отдел на Командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, не са съгласни с такава времева рамка.

"Обучението отнема по-малко от шест месеца“, казва полковник Логачев.

Според него, докато Украйна чака западни самолети, тя губи най-опитните си пилоти.

"Докато чакаме, ще загубим още повече пилоти. Имахме списък с най-опитните пилоти, които могат да бъдат обучени на F-16, и, за съжаление, някои от тях вече загинаха по време на боевете", посочва Логачев.

Според полковника, "за да бъдат ефективни във въздуха, самолетите трябва да разполагат със съвременни радари и ракети въздух-въздух".

"Радарите на руските самолети са около четири пъти по-добри от нашите и могат да виждат много по-далеч. Освен това руските ракети са много по-мощни от нашите съветски. Понякога дори не виждаме, че руснаците са изстреляли ракети, което е много опасно за пилотите“, отбелязва още той.

Полковникът обясни, че Русия има възможност да атакува от разстояние 200 км от фронтовата линия, докато украинските самолети са принудени да летят много по-близо до врага, за да стрелят.

Посланието на пилотите, пише вестникът, е просто: "Получаването на F-16 ще ни помогне да оцелеем и ще спасим живота на повече хора."

"Ако искаме да нанесем удар по руски самолети, трябва да се приближим много по-близо до фронтовата линия и да летим на малка височина, а това е много опасно“, казва майор Ворошилов.

"Руснаците имат 40 авиобази и повече от 700 самолета и хеликоптера и те са по-модерни от нашите самолети. Ние работим върху получаването на западни самолети, защото това, което имаме сега, не е достатъчно, за да бъдем ефективни на бойното поле“, категоричен е той.