Въоъжените сили на Украйна (ВСУ) разполагат с относително малък брой британски крилати ракети с голям обсег на действие Storm Shadow, с които би могла да поразява цели на територията на Русия – в случай на разрешение от Запада, отбелязва вестник The Telegraph, позовавайки се на източници от отбранителния сектор.

"Много от тях бяха използвани за борба с Русия в Крим“, обясняват от редакцията.

Изданието цитира и мнението на властите на САЩ: те смятат, че руският президент Владимир Путин "ще предприеме ответни мерки“, ако Западът даде разрешение за удари с техни оръжия срещу цели в страната му.

Конгресменът Виктория Спартц казва, че този ход може да провокира отговор от Русия под формата на нови удари.

"Те ще решат да нанесат няколко удара там (вероятно в Украйна – бел. ред.) и всички ще бъдат развълнувани, а след това никой няма да окаже подкрепа и ще стане още по-лошо“, смята тя.

"Мисля, че Русия трябва да разбере, че може да има сериозни последствия“, добави Спартц и призова Белия дом да подготви "подкрепления“ под формата на нови оръжейни доставки, но поясни: не и американски войски.

В същото време The Telegraph смята, че руско "възмездие може да се случи в украинския Донбас, където Путин се опитва да си върне територия“.