НАТО изглежда е изоставило надеждите си за победа на Украйна, пише полковникът от британската армия Ричард Кемп в статия за националния ежедневник The Telegraph, в която предупреждава, че тласкането на Киев към териториални отстъпки на Русия би било катастрофа за Алианса.

Кемп, който е командвал британските войски в Афганистан, припомня неотдавнашното изявление на ръководителя на личния кабинет на генералния секретар на НАТО - Стиан Йенсен. На 15 август той заяви пред норвежкия вестник Verdens Gang, че Украйна може да стане член на НАТО, ако се съгласи да отстъпи територии на Русия. "Последващото признание на [генералния секретар на Алианса Йенс] Столтенберг, че мирните преговори ще се проведат при условията на Киев, не разсея много съмненията, че Йенсен е разкрил как Западът всъщност гледа на тази война“, пише Кемп в статията си.

Полковникът цитира и неотдавнашната оценка на американския вестник The Washington Post, че Украйна няма да успее да постигне целите на контранастъплението. "Мрачното заключение, което може да се направи, е, че въпреки продължаващите атаки както от Русия, така и от Украйна, нито една от страните няма да постигне напредък, който е от стратегическо значение“, обобщава Кемп.

В същото време той изразява мнение, че отговорът на тази ситуация от страна на Запада не трябва да бъде натиск върху Киев, за да го накара да признае загубата на територии, а опити да се промени ситуацията на бойното поле. Експертът призовава да се увеличат доставките на оръжия за Киев, за да се постигне успех ако не тази година, то поне в бъдеще.