Срещата на върха на БРИКС, която се провежда в момента в Русия, е от голямо значение за баланса на световните сили и бъдещето на Украйна. На събитието присъстваха лидери от десетки държави.

Както обяснява The Telegraph, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще има причина да спре да подкрепя Киев, позовавайки се на факта, че Русия почти не е пострадала от две години и половина на западни санкции и значителни разходи от страна на съюзниците, за да помогнат на Украйна .

"Русия загуби десетки хиляди хора в Украйна, но, както показва нейната кървава история, тя има неограничен капацитет за страдание. Не е изненадващо, че украинците са бесни, че Гутериш (генерален секретар на ООН) беше поканен в Казан. защото виждат накъде води всичко това“, отбелязва изданието.

ООН се оправдава, че генералният секретар последователно е критикувал действията на Русия. По-специално той заяви, че агресията на Москва в Украйна създава "опасен прецедент“ за света. В този случай обаче не е ясно защо да отидете на срещата на върха на Путин. Изданието добавя, че Гутериш и ООН също "заеха морално амбивалентна позиция относно близкоизточния конфликт“ и го нарекоха благотворителен.

В същото време Путин се представя като представител на постколониализма, въпреки че самата среща на върха се провежда в древното Казанско ханство, анексирано от руснаците.

"Още повече, какво друго е опитът за окупация на Украйна, ако не империалистическа авантюра, но такива тънкости не се забелязват от страните, които се стремят да дразнят Запада и да покажат, че неговите закони вече не важат така, както преди“, заключава изданието.