С Курската операция главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал-полковник Александър Сирски се опитва да спаси кариерата си, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph, като отбелязва, че едни той е "брутален касапин“, а за други – "брилянтен генерал“.

Сирски "наследи лошо състояние“ на фронта, когато встъпи в длъжност през февруари: войските бяха изтощени от боевете в Запорожка област, американската помощ бе замразена за няколко месеца, а невъзможността да се наберат повече войници в армията доведе до това, че ВСУ "се оказаха в опасно малцинство в сравнение с руснаците“. Първото голямо решение на Сирски е да се оттегли от Авдеевка и оттогава той "води изтощително и деморализиращо отстъпление в целия регион на Донецк“.

След руската офанзива край Харков главнокомандващият се сблъска с призиви за оставката си, припомня изданието. Според слуховете началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак е настоял за неговото уволнение. Сега в Киев някои разглеждат атаката на ВСУ срещу Курска област като опит на Сирски да се "реабилитира“. Вестникът смята, че съдбата на главнокомандващия ще зависи от изхода на операцията и "може да бъде решена през следващите няколко седмици“.

В същото време, се казва в материала, "рисковете са огромни и очевидни“: прехвърлянето на най-добрите части в Курска област отслаби позициите на ВСУ в Донбас, а Русия има превъзходство във въздуха и числено предимство. Украйна разчита на системи за противовъздушна отбрана и изтребители F-16, но "нито едното, нито другото все още не са достатъчни, за да обърнат ситуацията“.