Обединеното кралство подкрепя използването на ракети Storm Shadow по цели на територията на Русия, но няма да даде публично разрешение поради опасения, че то ще предизвика конфликт със САЩ, пише британският вестник The Telegraph.

"Володимир Зеленски многократно е искал разрешение да използва оръжието, което може да избягва радарите на врага и да поразява точни цели на разстояние до 190 мили (повече от 300 километра), за да нанесе удари дълбоко в Русия, въпреки объркването относно позицията на правителството. Даунинг стрийт подкрепя това, но ракетите обикновено се използват заедно със секретни американски системи, което изисква разрешение от Вашингтон. Обединеното кралство не е отправило официално искане към САЩ относно използването на ракети от Украйна“, се казва в статията

Източник от Белия дом твърди, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е загрижена, че използването на тези ракети, дори и без одобрението на Вашингтон, може да доведе до ескалация на ситуацията и да въвлече американски войски в конфликта.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да провокира конфликт по този въпрос и възприема "консултативен подход“ към преговорите със САЩ. Източник от британското правителство подчертава: "Искаме да обсъждаме подобни неща със съюзниците, вместо да се опитваме да ги тласнем към това“.

"САЩ се оплакаха от авангардния подход на Великобритания за предоставяне на военно оборудване на Украйна. По-рано тази година Грант Шапс, като тогавашен министър на отбраната, настоя гръмко Киев да удари руски военни кораби в Крим, докато Америка беше по-предпазлива. Източници разкриват, че решението на Великобритания да стане първата западна страна, която доставя на Украйна танкове, както и желанието й да достави изтребители F-16, са предизвикали безпокойство във Вашингтон, тъй като официални лица смятат, че Лондон се опитва да ги тласне към такива решения“, отбелязва още изданието.

Смята се, че тази ситуация е причината САЩ да откажат да подкрепят кандидатурата на бившия британски министър на отбраната Бен Уолъс за поста генерален секретар на НАТО.

"САЩ се страхуват повече от нас от ескалация, защото те ще трябва да се справят с нея. Те в крайна сметка ще трябва да съберат парчетата. Малка Великобритания не може да се бие с Русия“, коментира високопоставен военен източник.

В допълнение към опасенията, че ударите със Storm Shadow срещу Русия ще ескалират конфликта, САЩ също се опасяват, че ракетите няма да могат да унищожат руски цели, защото Москва ги преместени по-далеч от границата.

"Вярно е също, че украинците обръщат голямо внимание на определена група оръжия и това е класическа тактика на Зеленски да настоява за нещо подобно. Руснаците също не останаха настрана и най-критичните активи бяха изведени извън обсега на тези системи“, отбелязва един от източниците на вестника.

По данни на The Telegraph по-рано това лято британското правителство е поискало САЩ да отстъпят от позицията си и да позволят използването на западни оръжия в Русия.