Военноморските сили на Путин сега са изразходвали силите си, половината са влекачи, които теглят военните кораби, когато се повредят, пише The Telegraph.

През 2024 г. руските военноморски сили планират да получат 12 нови бойни кораба и още 38 малки кораба. Това е с два бойни кораба повече от миналата година и два пъти повече от средногодишната стойност за предходното десетилетие. А на хартия това е с два бойни кораба повече, отколкото водещият световен флот - ВМС на САЩ, планира да получи тази година.

Според статия в британския вестник на практика предполагаемата преломна година за строителството на военни кораби в Русия всъщност прилича повече на пране на пари. С изключение на подводниците, новите руски кораби са малки, слабо въоръжени и снабдени с потенциално ненадеждно оборудване като корабни двигатели, които руснаците преди внасяха от Украйна, а сега сглобяват сами.

Русия не успява да се справи със загубите

По-лошото е, че руското корабостроене едва успява да се справи със загубите на руски кораби във войната на Русия срещу Украйна. Украинските ракети и безпилотни лодки потопяват или взривяват кораби на руския флот почти толкова бързо, колкото Русия може да ги изгради.

Съществуват няколко начина за сравняване на военноморските сили. Първият е да се преброят отделните океански корпуси, независимо от техния размер или от това какви оръжия носят. Другият начин е да се събере общият брой ракети, които може да носи даден флот. Третият начин е да се пресметне тонажът - т.е. колко тона вода изтласква целият флот.

Тонажът е полезен показател, защото по-големите кораби обикновено са по-устойчиви и имат по-тежко въоръжение от потенциално многобройните по-малки бойни кораби. Ето защо, въпреки че китайският флот има повече корпуси от американския - 350 китайски военни кораба срещу 290 американски - американският флот все още е най-мощният флот.

Водоизместимостта на американските военноморски сили е 8,2 милиона тона, докато водоизместимостта на китайските военноморски сили е 3,2 милиона тона. Не е изненадващо, че по-големият тонаж означава и по-тежко въоръжение. Американските военни кораби плават с около 9 900 ракетни клетки или тръби. Китайските кораби плават само с 4200 клетки или тръби, а руските кораби - само с 3000.

Също толкова плашещ за Москва е фактът, че американският и китайският флот постоянно увеличават тонажа си, тъй като големите нови кораби заменят по-малките стари кораби. Но руският флот върви в обратна посока. По-малките нови кораби заменят големите стари кораби.

По време на Студената война руският флот е истински военноморски флот с амбиции да разполага надводни кораби и подводници по целия свят. Надводните кораби включват огромни линейни крайцери, както и разрушители, фрегати и дори самолетоносачи.

Но съветската корабостроителна индустрия се срина заедно със Съветския съюз - и никога не се възстанови. Най-големите кораби на руска служба - няколко линейни крайцера, крайцери и разрушители, както и един стар самолетоносач - са съветски останки. А един такъв остатък, крайцерът "Москва", е потопен от украински противокорабни ракети през 2022 г.

Руската промишленост все още успява да построи голям брой големи подводници. Но новите руски надводни кораби обикновено са патрулни кораби, корвети и фрегати с водоизместимост само няколко хиляди тона, което ги прави най-много с една трета по-големи от един от около 70-те разрушителя от клас "Арли Бърк" на американските ВМС.

"Морските амбиции на Москва се свиха заедно с нейните кораби. Все повече и повече руският флот е крайбрежен", пише изданието.

Какъв е проблемът с руския флот?

Основната причина за постоянното намаляване на броя на отделните руски кораби и на руската военноморска стратегия е, че руската промишленост се бори да разработи морски двигатели с достатъчен размер и надеждност, за да задвижват нещо по-голямо от фрегата. До 2022 г. Русия внасяше по-голямата част от корабните си двигатели от Украйна.

Руските военни кораби са толкова ненадеждни, че руските военноморски сили се борят да поддържат огромен флот от океански влекачи, чиято роля включва теглене на военни кораби, чиито двигатели се повреждат по време на разгръщане. Общата водоизместимост на флота от влекачи на руския флот е около 150 000 тона, което го прави по-голям от целия флот на Канада.

През тази година руският флот трябва да получи дузина нови военни кораби. Четири от тях са подводници, но повечето от останалите са корвети. Като се има предвид, че украинците са унищожили поне три надводни кораба на руския Черноморски флот през тази година - две корвети и десантен кораб - възможно е увеличението на тонажа на руския флот през тази година да е незначително, ако всъщност не е почти равно.

"Невероятно, но това би трябвало да е значително подобрение спрямо 2022 г., когато руският флот всъщност се сви - главно поради загубата на 11 000-тонния "Москва"." Дългогодишният упадък на руския флот продължава, с изключение на подводния флот", отбелязва изданието.