Сателитни снимки на руски гробища разкриват "огромната цена", която руската армия плаща във войната в Украйна. Например в един район броят на гробовете се е учетворил за две години, пише The Telegraph с позоваване на изявления на експерти и снимки на Maxar Technologies.

Снимките показват, че от началото на инвазията през февруари 2022 г. гробищата, свързани с елитни части като гвардейската въздушнодесантна дивизия, гвардейската моторизирана дивизия и наемническата група "Вагнер", са нараснали значително по размер.

"Например снимки само на един парцел в московското Тулско гробище показват, че броят на гробовете се е увеличил приблизително четири пъти между октомври 2021 г. и април 2023 г. През това време към близкото Богородско гробище е бил добавен чисто нов парцел, който изглежда се е утроил по размер. И двете се намират близо до Рязан в Западна Русия, където са базирани части на 106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия. Военнослужещите от тази дивизия са участвали в първите сражения по време на войната в Украйна, а след това са участвали в операциите в района на Бахмут заедно с войските на "Вагнер", се посочва в публикацията на лондонското издание.

По оценки на западното разузнаване в битката за Бахмут може да са загинали до 20 000 руски войници.

Полковник Филип Инграм, бивш офицер от разузнаването на британската армия и специалист по планирането на НАТО, нарече снимките "зашеметяващи". Те показват "огромната цена, която плащат руските срочнослужещи", е посочил той:

"Не съм изненадан от очевидното увеличаване на броя на гробищата в близост до базите, тъй като в момента Русия губи по над 900 войници на ден при минимални териториални придобивки. Свидетелство за руските загуби в битката за Авдеевка, където бяха убити над 16 000 техни войници."