След нашествието в Украйна, руски подводници на два пъти са извършили безпрецедентни мисии в Ирландско море. Британските сили са се прителкли, за да защитят британските и ирландските води след две разполагания на ударни подводници от клас "Кило“. Единият случай е бил преди около 18 месеца, а другият съвсем наскоро, пише The Telegraph.

Мащабът на движенията на руските подводници е надхвърлил това, което британските служители са виждали преди, съобщи Bloomberg, цитирайки трима източника, запознати с въпроса.

Подводниците от клас "Кило“ могат да стрелят с крилати ракети "Калибър", торпеда и да поставят мини.

Русия разполага с повече от 60 подводници от този модел, които развиват максимална скорост от 17 възела на повърхността и 20 възела, докато са под вода. Такива са били използвани за атака на Украйна от Черно море.

От Военноморският институт на САЩ казват, че "Кило“ е "една от най-успешните военноморски програми в съвременната история“.

Съобщава се, че американски служители са били наясно с движенията, които може да са опит за сплашване на Великобритания заради подкрепата й за Украйна или за разкриване на слабости в британската и ирландската отбрана.

Би било трудно за руска подводница да плава в Ирландско море, без да наруши международното право, тъй като по закон те могат да плават само на повърхността на териториалните води.

Според Bloomberg различната дълбочина на Ирландско море ще затрудни руския плавателен съд да пътува под вода.

Известно е, че руски подводници са били разположени във водите около Великобритания и Западна Ирландия по време на войната в Украйна. Преди това обаче не е съобщавано, че са пътували през Ирландско море, което разделя Великобритания от Ирландия.

Ирландски медии съобщиха, че британски военен кораб и хеликоптер са преследвали руска подводница близо до пристанище Корк в югозападна Ирландия. Съобщава се, че Великобритания се е намесила, защото ирландските сили не са успели да се противопоставят на подводната заплаха в Корк, която е точката на свързване на подводния кабел между Великобритания и Канада.