Русия планира да създаде мрежа от аеростати, вдъхновени от Първата и Втората световна война, за да осуети украинските атаки с дронове, пише The Daily Telegraph.

Отбелязва се Руската аерокосмическа фирма казва, че вече е започнала да тества балони, способни да държат мрежа, която се надява да осигури защита срещу удари на далечни разстояния, които са нанесли тежки щети на енергийната инфраструктура и други ключови цели в Русия. Балоните са проектирани да се изстрелват от хангари, да се издигат бързо в редица и след това да се спускат в мрежа с височина 250 метра, за да образуват защитен кордон.

"Основната ни дейност е изграждането на товарни дирижабли, но днес, разчитайки на опита на нашите предци, ние създадохме защитната система "Бариер“, казва Полина Албек, главен изпълнителен директор на First Airship.

По думите й, балоните вече са тествани и компанията й е получила поръчка. Всеки балон може да се носи на височина до 300 метра над земята и има максимално натоварване от 30 кг, достатъчно за носене на лека мрежа, която виси точно над земята. Балоните могат да бъдат оборудвани и с радар, електронни заглушители и видеокамери, които осигуряват 360-градусов изглед с обхват до 10 километра.

"Тези възможности осигуряват значително вертикално покритие, създавайки ефективна бариера срещу ниско летящи дронове, които заплашват чувствителни зони. Дроновете не могат да видят мрежата, тя е твърде тънка за тях", добавя Албек.