За първи път от времената на Втората световна война на избори в Германия победи крайно дясна партия и това може да стане катастрофа за Украйна и смъртоносен удар за НАТО.

Както пише The ​​Telegraph, заедно с възхода на популистката крайнолява партия на Сара Вагенкнехт, която споделя проруските симпатии и враждебност към Украйна, НАТО и Съединените щати с "Алтернатива за Германия“, успехът на крайната десница представлява сериозна заплаха за либералната демокрация в Германия и ще се усети далеч отвъд границите на страната.

"Германия е ключова страна-членка на НАТО; нейният размер и сила позволяват да се насочи Алиансът в каквато и да е посока. Европа няма да може да удържи настъплението срещу Украйна без германската икономическа мощ“, пише изданието.

Освен това унизителното поражение, което и трите коалиционни партии на канцлера Олаф Шолц претърпяха на изборите, на практика означава края на властта му. Федералните избори догодина ще го отстранят от поста и ще бъде заменен от дясноцентристко правителство.

Новият канцлер вероятно ще бъде Фридрих Мерц, който вече подкрепи политиката на АзГ, като обеща да откаже влизане на търсещи убежище лица от Сирия и Афганистан.

Мерц също може да пренебрегне исканията за по-щедра военна помощ на Украйна, смята изданието.