Евакуационните пътища от донецкия град Угледар в посока южната фронтова линия са прекъснати, а запасите са на изчерпване. На фона на очертаващото се обкръжение на руската армия стотици украински войници оже да са попаднали в капан, пише британският вестник The Telegraph.

По данни на един от бойците на отбраняващата Угледар 72-ра механизирана пехотна бригада пътищата за евакуация от града са прекъснати, а хранителните запаси, боеприпасите и горивото са на привършване.

"Ситуацията в Угледар е, меко казано, тежка, сега руснаците идват от три страни“, сподели военният.

Според него за украинските бронетранспортьори е било твърде опасно да се движат към приятелски позиции поради руската артилерия и атаки с дронове. Но отделни части все още се опитват да се измъкнат от руското обкръжение незабелязано през нощта.

"Средно, ако 10 души напуснат града на групи, тогава пристигат от четири до шест“, допълва военният.

Отбелязва се, че изявленията на войниците са публикувани ден след като украинското висше командване отзова командира на 72-ра бригада, която защитава Угледар. Полковник Иван Винник е много уважаван и бе предложен за повишение. Има обаче и мнения, че той е бил отзован, защото е трябвало да бъде "спасен“, преди градът да падне под контрола на руснаците.

Угледар, разположен на южния край на фронтовата линия, минаваща през Източен Донбас, се нарича украинска крепост, защото така и не бе превзет от началото на войната през февруари 2022 година. Сега обаче руски военни блогъри твърдят, че силите на Москва почти са го обкръжили. Някои руски официални лица съобщиха, че 5 000 руски военни са били разположени близо до Угледар на фона на планиране на голяма офанзива.

Дори украински и неутрални информационни източници съобщават, че Угледар, разположен на хълм над важен път изток-запад, вероятно ще падне, пише изданието.

Украинският военно-аналитичен ресурс DeepState потвърди, че Русия е изпратила редовни войски и специални части като подкрепление в района. В същото време OSINT анализаторът Aggregator докладва, че Украйна "може да се е опитала да задържи Угледар по-дълго, отколкото бе оперативно възможно“.

Предвоенното население на град Угледар бе около 14 000 души. Ако падне, това ще бъде най-значимият успех за войските на Русия на бойното поле след превземането на Авдеевка през февруари, обобщава изданието.