Преходът на Русия към военна икономика може в крайна сметка да й даде материално предимство да спечели войната срещу Украйна, ако Западът няма време да произвежда оръжия със същите темпове, защото Руската федерация планира да продължи военните действия поне 3-4 години. Това посочва британското издание на The Telegraph с позоваване на източници и анализ на отворени данни. 

Както пише изданието, в материал озаглавен: "От кифли до безпилотни самолети: В надпреварата във въоръжаването на Путин, която води до изоставане на Запада", британската медия пише: "докато Москва превръща пекарните и дори класните стаи в инструменти за увеличаване на производството на оръжия, НАТО се опитва да бъде в крак с това".

The Telegraph дава пример с бившия търговски център Italmas в Ижевск, където сега се произвеждат ударни дронове "Ланцет" за войната в Украйна.

"Това е един от многото търговски центрове, пекарни и други цивилни инфраструктурни съоръжения, които са превърнати в оръжейни фабрики, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г. Руснаците също се призовават да работят във фабриките шест дни седмица и да бъдат доброволци като част от увеличените военни усилия. Има дори кадри от руска телевизия, показващи руски деца, които се учат да сглобяват части от боеприпаси в работилници", се посочва в статията.

"Сега сме в ситуация, в която Русия харчи 40% от БВП за тази война – това е повече, отколкото за здравеопазване и образование", посочва източник на The Telegraph.

"Това са статистически данни, които Западът се опитва да съпостави. С течение на времето, предупреждават военни експерти, това може да даде на Русия зашеметяващо материално предимство, за да спечели войната в Украйна. И докато неотложността на ситуацията е широко призната зад кулисите, западните правителства просто не могат да я поддържат".

Секретността на руската отбранителна индустрия и склонността на длъжностните лица да преувеличават цифрите за пропагандни цели затрудняват оценката на точния мащаб на прехода на Русия към военна икономика, допълва Украинская правда.

"Но почти всички експерти са съгласни, че това е реално, опасно и в разгара си", се посочва в статията на британското издание.

Според официални данни Русия е увеличила военните разходи от 2,7% от БВП през 2022 г., 3,9% през 2023 г. до 6% – или около една трета от всички държавни разходи – през 2024 г. Реалната цифра обаче може да е много по-висока.

Както заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в декемврийски доклад пред държавната Дума, през 2023 г. Русия е произвела 1530 танка и 2518 бойни бронирани машини. Според него това означава 560% увеличение на производството на танкове от февруари 2022 г. Производството на бойни машини на пехотата е нараснало с 360%, а на бронетранспортьори - с 350%.

Британското издание отбелязва, че това би било достатъчно само за попълване на загубите на Русия на бойното поле, а не за разширяване на нейния потенциал.

"Сегашното руско производство е малко вероятно да осигури достатъчно материал за връщане към пълномащабна офанзива през 2024 г. През предходните две години Руската федерация претърпя твърде много загуби, за да създаде надеждна настъпателна сила. Но Кремъл не мисли само за края на тази година.

"Те говорят за мобилизиране на своята отбранителна индустрия за следващите три години, което означава, че планират да водят война поне три до четири години", посочва източник на The Telegraph.

Руснаците сега са уязвими, защото производството не отговаря на нуждите им. Но те ще преодолеят кризата, смята британско издани.

"Ако Западът не действа, Украйна може да загуби войната и какво ще се случи след това, никой не знае, но от Москва идват тревожни сигнали".