В Украйна неочаквано настъпиха значителни кадрови промени, а оставката на министъра на външните работи Дмитро Кулеба бе най-големият шок, пише британският вестник The Telegraph, като посочва "провала с далекобойните оръжия“ за причина за оттеглянето му.

"Дмитро Кулеба беше един от най-разпознаваемите членове на кабинета, но исканията му за системи за противовъздушна отбрана и облекчаване на ограниченията върху западните ракети останаха без внимание през последните месеци“, припомня изданието.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че обновяването на министерския състав "ще даде нова сила“ на институциите. И тази вълна от оставки идва в опасен момент за Украйна, когато Русия постигна значителен успех в източната част на Донецка област.

Москва също засили атаките си на далечни разстояния в Украйна през последните дни, включително с атака срещу Лвов, при която бяха убити най-малко седем души. В същото време украинските войски превзеха повече от от 1290 квадратни километра територия в южната част на Курската област.

"Тези персонални промени са най-големите през последните 30 месеца, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 година. Г-н Кулеба, министърът на външните работи на Украйна, е най-известната жертва на тези промени. Той бе натоварен със задачата да убеди западните съюзници на Украйна - главно САЩ и Обединеното кралство, да разрешат удари с ракети с голям обсег на територията на Русия. Миналата седмица дипломатът също ръководи усилията за получаване на допълнителни батареи за противовъздушна отбрана Patriot. Миналата седмица той обвини няколко неназовани съюзници, че не са изпълнили обещанията си да предоставят системи“, подчертават от редакцията.

Украински медии обаче съобщиха, че Върховната рада е отложила оставката на външния министър на заседание в сряда. Мотивите за това решение не се посочват. Според съобщения в медиите вероятният наследник на Кулеба ще бъде Андрей Сибига, заместник-министър на външните работи.

Украинският политолог Владимир Фесенко смята, че Зеленски се опитва да избегне "застоя“ в ключови министерства.

"Той смята, че новите хора ще бъдат по-мотивирани и ще донесат нови идеи“, добави Фесенко.

Но мащабните промени породиха опасения, че Зеленски се стреми да затегне контрола си, пише вестникът.

"На практика виждаме, че всички решения се вземат в кабинета на президента“, обобщава Фесенко.