Десните лидери Виктор Орбан, Матеуш Моравецки и Марин льо Пен в събота вечерта потвърдиха, че обединяват групите на партиите си в Европейския парламент, където сега ще се появи нова силна група, пише The Daily Telegraph.

Пактът все още не е твърд политически съюз, но ще задълбочи опасенията в Брюксел, че управляващите партии в Унгария и Полша могат да подкрепят крайнодясната група Идентичност и Демокрация (ИД).

Г-н Орбан и г-н Моравецки се присъединиха към членовете на ИД за среща на върха в Мадрид, организирана от испанската партия "Вокс“, и в събота договориха съвместно изявление, призоваващо за създаване на координационен офис "с цел обединяване на усилията и гласуване [заедно] в Европейския парламент".

ИД вече включва членове от германската "Алтернатива за Германия“, "Лигата“ на Матео Салвини от Италия, водената от Герт Вилдерс Партия на свободата на Нидерландия, белгийската Влаамс Беланг и Партията на свободата на Австрия.

Ако евродепутатите от управляващата партия "Фидес“ на Орбан и партията "Право и справедливост“ на Моравецки се присъединят към ИД, това ще катапултира групата към третия по големина съюз в парламентите на Брюксел и Страсбург. В момента той е петият по големина.

Членове на общоевропейски политически групи, които трябва да имат най-малко 23 евродепутати от седем различни държави-членки, отговарят на изискванията за допълнително време за изказване в парламента и финансиране от ЕС.

Изявлението на Мадрид също критикува "неефективността на дипломацията на ЕС“ в кризата в Украйна, подкрепи антиимиграционна политика и настоя за примата на националните конституции пред правото на ЕС, което застрашава правната основа на блока.

Пактът вероятно ще даде тласък на Унгария и Полша, които са в конфликт с Брюксел относно върховенството на закона, миграцията и правата на ЛГБТК+.

Варшава е изправена пред обвинения от Брюксел и Съда на Европейския съюз, че попълва съдебната система с политически съюзници на управляващата партия.

През октомври миналата година полски съд предизвика нов спор с Брюксел, след като постанови, че конституцията заменя правото на ЕС, което беше описано като "законен Брекзит“.

Оттогава Полша обвини Европейската комисия в изнудване, след като Брюксел задържа средства за възстановяване от пандемията на коронавирус, докато спорът не бъде разрешен.

Виктор Орбан, който е изправен пред избори през април, търси нови съюзници, откакто неговата партия "Фидес“ напусна дясно-либералната Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата група в парламента, преди да бъде изхвърлена през март миналата година.

Партията "Право и справедливост“ доминира в групата на Европейските консерватори и реформисти, която беше създадена от торите, след като Дейвид Камерън извади партията от ЕНП през 2009 г., и може да не желае да загуби тази влиятелна роля.

ЕНП, Социалистите и демократите, доминираната от Макрон група Обнови Европа и Зелените са про-ЕС и по-големи от ИД, която има 70 евродепутати от десет държави.

Но ако "Право и справедливост“ и "Фидес“ се присъединят към ИД, тя ще има 108 евродепутати; което ги прави третата по големина политическа група в парламента.

ИД все още ще бъде по-малка от проевропейските партии, но размерът й ще бъде доказателство за закрепването на евроскептиците в парламента след успеха и консолидацията на партии като ЮКИП и "Националното обединение“ на Франция на изборите за Европейски парламент през 2014 и 2019 г.

Превод и редакция: Иван Христов