Ако перспективата Доналд Тръмп да спечели изборите за държавен глава на САЩ е предизвиквала опасения в западния алианс, то само си представете хаоса, който ще настъпи, ако надпреварата през ноември завърши с избирането на вицепрезидента Камала Харис за следващ главнокомандващ на Америка, предупреждават Кен Кофлин в статия за британския вестник The Telegraph.

"Поне с Тръмп имаме представа какво да очакваме, ако той успее да си осигури втори мандат в Белия дом. По ключови въпроси, свързани със сигурността, като бъдещето на НАТО и войната в Украйна, републиканецът вече изложи пределно ясно вижданията си, дори и да не съответстват точно на целите на други западни лидери“, пише изданието.

Постоянната заплаха на Тръмп да изтегли САЩ от НАТО, ако другите държави-членки не платят справедливия си дял за текущите му разходи – заедно с твърдението му, че може да прекрати американската подкрепа за Украйна – доведоха до формирането на мнение, че вторият му мандат представлява екзистенциална заплаха за бъдещето на Запада. Декларациите на Тръмп по тези и други ключови въпроси за сигурността със сигурност привличат вниманието, но много от тези твърдения са предназначени да генерират заглавия, за да стимулират кампанията му, вместо да бъдат точно представяне на неговите възгледи, уверени са в редакцията.

Харис, от друга страна, е "неизвестна величина“. "Хубаво е да се помни, че Харис не е имала сериозен опит във външната политика, преди да бъде избрана за вицепрезидент на Байдън“, пише авторът. Демократите вероятно я натискат до голяма степен, защото се надяват, че наличието на ляво ориентирана жена активистка в бюлетината ще им помогне да привлекат нови избиратели, се подчертава в статията.

Вицепрезидентът на САЩ не е постигнала особен успех нито вътре, нито извън страната. Харис провали Байдън в политиката за контрол на границата, допринасяйки за скока на нелегалните имигранти, влизащи на американска земя. Нещо повече, тя се показа като съмнителен съюзник, като избра да игнорира посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон, отбелязва авторът.

С такова посредствено досие всички индикации сочат, че ако спечели изборите, Харис ще представлява още по-голямо предизвикателство за западния съюз, отколкото Тръмп. В същото време Русия, Китай, Иран и Северна Корея със сигурност ще се радват да видят такава неопитна фигура да води свободния свят. В крайна сметка основната им цел е "унищожаването на западното влияние“, обобщава Кофлин.