Обединеното кралство е изчерпало отбранителната техника, която може да си позволи да дари на Украйна, и е време други страни да се намесят и да поемат по-голяма тежест, предупреждава високопоставен военен началник пред британския вестник The Telegraph.

От редакцията припомнят, че преди да подаде оставка от поста министър на отбраната на Великобритания, Бен Уолъс разкри, че е отправил молба към премиера Риши Сунак да похарчи още 2,3 милиарда лири за подкрепа на Украйна.

Уолъс предупреди, че Обединеното кралство е изпреварено от Германия като най-големия европейски военен донор на Украйна, и призова за 50-процентно увеличение на финансирането, с което Обединеното кралство се е ангажирало досега.

Западният алианс претърпя поредица от удари през последните дни: подкрепата за Украйна отпадна от законопроекта за бюджета на САЩ, победата на проруска партия в Словакия и спора между Полша и Киев за доставките на зърно.

В понеделник Кремъл заяви, че умората на Запада от войната "ще расте“. Белият дом отговори, че руският президент Владимир Путин греши, като смята, че може да надживее прокиевския съюз.

Но високопоставен военен източник алармира пред The Telegraph, че Обединеното кралство не трябва да носи отговорността да осигури "милиардите“, за които призовава Уолъс.

"Даването на милиарди повече не означава даването на милиарди британски комплекти“, казва източникът, чието име не се разкрива, допълвайки, че Обединеното кралство трябва да играе роля в "насърчаването на други страни да дават повече пари и оръжия“.

"Раздадохме почти толкова, колкото можем да си позволим“, уверен е събеседникът на редакцията.

"Ние ще продължим да осигуряваме оборудване за Украйна, но това, от което те се нуждаят сега, са неща като средства за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси, а всичко това ни свърши“.

В понеделник Сунак бе принуден да настоява, че ангажиментът на Обединеното кралство към Украйна няма да се "колебае“ на фона на коментарите на Уолъс.

"Ще продължите да ни виждате да предоставяме значителна подкрепа“, увери неговият официален говорител пред репортери.

Междувременно новият военен министър на Лондон Грант Шапс заяви, че Путин би бил "глупак“ да повярва, че вътрешните политически спорове на Запад са знак, че подкрепата за Украйна започва да се пропуква.

Той предположи, че възможността Доналд Тръмп да спечели следващите избори в САЩ няма непременно да доведе до "най-лошия сценарий“, а именно - Америка да намали подкрепата си за Киев.

От началото на войната Обединеното кралство вече е изпратило на Украйна 14 танка Challenger 2, реактивни системи M270, дронове за тежки товари и крилати ракети Storm Shadow. Хиляди противотанкови оръжия, ракети с малък обсег и бронирани превозни средства също са предадени от Лондон на Киев.

Военният началник казва, че няма изгледи за предоставяне на повече британски танкове на Украйна. "Раздадохме почти всичко, което можем да си позволим да дадем. Challenger 2s, които имаме, ще станат Challenger 3. Нуждаем се от тях, за да ги надградим, за да станат Challenger 3. Всеки танк, който раздаваме, е един по-малко, отколкото имаме“, продължава събеседникът на редакцията.

Нарастващите опасения относно западното финансиране за Украйна заплашиха да засенчат това, което беше описано като "историческа среща“ на външните министри на Европейския съюз в Киев. Володимир Зеленски, президентът на Украйна, им каза, че победата на страната му над руснаците "изрично зависи от нашето сътрудничество“, след като Конгресът на САЩ прие законопроект за спешни разходи, който ще прекрати помощта за Украйна от следващия месец, освен ако не бъдат одобрени допълнителни споразумения.

Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел  настоя, че подкрепата на Блока за Киев ще бъде непоколебима на фона на катаклизмите във Вашингтон.

"Изправени сме пред екзистенциална заплаха. Украинците се бият с цялата си смелост и способности и ако искаме да успеят, трябва да им дадем по-добри оръжия и по-бързо“, заяви той пред репортери в Киев преди събирането.

"Надявам се, че това решение не е окончателно и че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна“, добави  Борел.

Миналия месец Брюксел изпревари САЩ в обещаната помощ на Киев, като европейските ангажименти вече са два пъти по-големи, според Института за световна икономика в Кил (IFW), германски мозъчен тръст, който проследява финансирането за Украйна.

Промяната дойде, след като ЕС обеща да предостави на Украйна 50 милиарда евро дългосрочна помощ до 2027 г.

И ЕС, и НАТО са притеснени относно пукнатините в подкрепата, тъй като конфликтът продължава вече 20 месеца.

Проруският популист Робърт Фицо спечели национални избори в Словакия – държава, която е член и на двете организации, и обеща да не изпраща "пореден куршум“на Украйна.

Унгария, чийто лидер празнува победата на Фицо, също задържа планираните 500 евро

милиона евро транш от финансиране, за да помогне на държавите-членки на ЕС да плащат за дарения на оръжия.