Министерството на отбраната на Обединеното кралство замрази новите капиталови разходи до края на март, когато приключва фискалната година, поради инфлацията и увеличените средства за заплати, съобщава британският вестник The Telegraph.

Увеличението на заплатите преди няколко месеца струваше около 800 милиона лири, които всъщност трябваше да бъдат финансирани от капиталовия бюджет на Министерството на отбраната. Решението поставя под въпрос одобрението на редица изследователски проекти в областта на изкуствения интелект и кибертехнологиите през следващите седмици. Освен това подобна мярка ще засегне участието на представители на кралството в международния проект "Конвергенция“ – международна среща в Калифорния, насочена към иновациите.

Източници на редакцията споделят, че не могат да си спомнят подобно замразяване на нови капиталови разходи през последното десетилетие. "Бюджетният натиск“, както отбелязва вестникът, стана забележим миналата есен, когато на служителите на Министерството на отбраната бе казано, че ведомството "ще покрие само основните разходи“.

Бившият министър на отбраната Гавин Уилямсън подчерта, че забавянето на някои проекти е огромен проблем. "Враговете на Великобритания наблюдават. Тези ограничения идват във възможно най-лошия момент“. "Отбраната се нуждае от устойчиви, дългосрочни увеличения на разходите“, добави на свой ред бившият ръководител на ведомството Бен Уолъс.

Според изявление на говорителя на Министерството на отбраната, ведомството "не признава подобни твърдения“. "Както и преди, ние продължаваме да преглеждаме финансовите резултати за остатъка от годината като част от ефективното управление на средствата, за да гарантираме, че Министерството на отбраната работи в рамките на отпуснатото му финансиране“, се уточнява в разпространения текст.