Министерството на отбраната на Обединеното кралство очаква правителството на лейбъристите да намали сериозно бюджетните средства, отпускани за модернизиране на армията, съобщава вестник The Telegraph, като се позовава на източници от ведомството. Бюджетът ще бъде намален с 20% през тази финансова година (до април 2025 година), уточнява изданието.

"Без тази инвестиция в модерни технологии въоръжените сили рискуват да изостанат още повече не само от нашите противници като Китай и Русия, но и от нашите съюзници като САЩ“, предупреждава източникът на The ​​Telegraph. "Това ще намали бойния капацитет на нашите въоръжени сили и ще означава, че Обединеното кралство ще бъде по-малко безопасно и защитено“, допълни той.

В статията се посочва, че съкращенията в бюджета на Министерството на отбраната на страната ще се появят като част от инициативата на лейбъристкото правителство да запълни дупката в бюджета от 22 милиарда паунда (28,3 милиарда долара), оставена според лейбъристите от предишното правителство.