Украйна все още не може да нанася удари дълбоко в руската територия със западни ракети поради грешка, допусната от новия британски министър-председател Кийр Стармър. Поне това се отнася за ракетите Storm Shadow, УНИАН, като се позовава на публикация в британския вестник The Telegraph, озаглавена"Безразличието на Запада изправи Зеленски на нокти".

Авторът на публикацията Кон Кофлин отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски не е успял да постигне отмяна на ограниченията за използване на западни ракети срещу Русия по време на посещението си в САЩ през септември. Самата необходимост да се иска такова разрешение от Джо Байдън обаче, според Кофлин, е следствие от "некомпетентността" на новия британски премиер Кийр Стармър.

В публикацията на британския вестник се припомня, че Украйна е получила ракети Storm Shadow от предишното британско правителство. Тогава британците са разрешили тези ракети да бъдат изстреляни по Крим, без да искат разрешение от САЩ, допълва УНИАН.

"Въпреки факта, че [британските] ракетни системи разчитат на американски системи за проследяване и насочване, министрите от Консервативната партия само уведомиха САЩ за използването на ракетите, вместо да поискат разрешение от Вашингтон за нанасяне на удари", пише Кофлин.

Новият британски министър-председател "Кийр Стармър, който дойде на власт това лято, въпреки че се ангажира с по-нататъшна подкрепа за Украйна, се оказа тромав в ролята на управник", смята Кон Кофлин. Възможно е Украйна да е станала жертва на политическата неопитност на Стармър по въпроса за ограниченията на ракетите.

"Когато стана министър-председател, той създаде нов прецедент, като първо поиска разрешение от американците за използване на оръжейната система, като по този начин позволи на Вашингтон да наложи вето върху използването им, ако то не отговаря на политическите цели на администрацията на Байдън. В резултат на това сега украинците разполагат със запаси от ракетите Storm Shadow, но не могат да ги използват", пише журналистът.

По-рано британският Independent отбеляза, че Storm Shadow се произвеждат от компания, контролирана от британски, френски и италиански интереси, а някои от компонентите са произведени в Съединените щати, което дава право на вето на четирите държави върху използването им.