Военният преврат в Нигер беше нов удар по позициите на Франция в Сахел, където доскоро страната беше основен съюзник на Париж в борбата с тероризма, отбелязва The Daily Telegraph. Около 1500 френски войници са разположени в Нигер. Освен това страната е от голямо икономическо значение, например Orano Corporation добива уран за френските реактори там.

Политиката на президента Еманюел Макрон заплашва да "зачеркне Франция от Африка". Според Жан-Ерве Йезекел, директор на проекта Сахел в Международната кризисна група, кризата в Нигер е знак, че "дните на силно френско военно присъствие в Сахел са приключили“. Той смята, че "бъдещето й в Западна Африка сега е под въпрос".

Тази седмица трима френски сенатори, подкрепени от 96 депутати от различни партии, разкритикуваха политиката на френския президент. "Днес Нигер, вчера Мали, Централноафриканската република и Буркина Фасо отхвърлиха Франция, френските войски, френския бизнес“, предупредиха политиците. Те добавиха, че антифренските настроенияса се разпространили дори в "близки страни като Кот д'Ивоар или Сенегал". Освен това при Макрон Франция успя едновременно да се скара с Алжир и Мароко и да развали отношенията с Тунис.

Тази критика и призивите за преосмисляне на политиката в Африка дойдоха, когато военната хунта, извършила преврата в Нигер, ескалира словесната си война срещу Франция, заявявайки, че Париж "умишлено е освободил терористи“ и е нарушил въздушното пространство на страната, което Ниамей беше затворил.

Хиляди демонстранти, подкрепящи преврата, се събраха пред френска военна база, викайки "Долу Франция! Долу Франция!" Долу ECOWAS!“ — Икономическата общност на западноафриканските държави, която заплашва с военна намеса. Много от тях държаха руски и нигерийски знамена в ръцете си и викаха в подкрепа на новия лидер на страната генерал Абдурахман Тиани.

Такава разочароваща оценка за политиката на Макрон обаче последва публичен спор между френския президент и военното разузнаване DGSE за това кой е виновен за неуспеха на Париж да предвиди преврата в Нигер, последвал превратите в Мали и Буркина Фасо. След преврата Макрон направи забележка на ръководителя на DGSE Бернар Ейми, като заяви, че е трябвало да предвиди отстраняването на Мохамед Базум от президентството на Нигер. Самият Ейми твърди, че е предупредил за възможността от преврат тази година, но правителството не му е обърнало внимание.

На този фон френските дипломати предупреждават за възможен "ефект на доминото" в други африкански страни, ако военните в Нигер останат на власт за дълго време, пише The Daily Telegraph.

Експертите смятат, че Макрон е платил цената за обявяването на франкоАфрика за унищожена, но в същото време е продължил да прехвърля военната тежест на Франция в региона, оставяйки там войските си.

"Твърде лесно е да се обвинява DGSE. Всъщност цялата африканска стратегия на Макрон се провали", казва в интервю за британско издание Антоан Глейзер, африкански специалист. Докато френските войски в региона създават впечатлението, че Франция е в състояние да продължи своята "дипломация на влияние“, посочва той, те са се превърнали в "смокинов лист“, за да "се прикрие“ факта, че присъствието на Париж на континента е под заплаха.

Макрон се изправи пред ново унижение, когато Париж категорично подкрепи заплахата от военна намеса на ECOWAS, а след това значително смекчи тона си. Лидерите на общността в събота отложиха кризисна среща по "технически причини", след като преди това одобриха разполагането на "резервни сили за възстановяване на конституционния ред" в кратък срок. Според източниците лидерите на ECOWAS е трябвало да бъдат информирани за "най-добрите варианти" за активиране и разполагане на сили на срещата.

Въпреки че дипломатическо решение сега се смята за малко вероятно, ако такова бъде намерено, "френската дипломация ще бъде дълбоко унизена“, предупреждава френският експерт Бертран Бади.