Много неприятни неща бяха казани за Александър Сирски, когато той смени Валери Залужни като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през февруари. Генералът беше обвинен, че е твърде консервативен и не се интересува от живота на войниците.

Но след "дръзката инвазия“ в Курска област отношението към генерала се промени значително. Неговият "внимателно организиран и изключително рискован гамбит“ предизвика едновременно възхищение и безпокойство, пише The Daily Telegraph.

Според изданието Украйна трябва да плати за тази операция, чиято по-нататъшна съдба е под въпрос. Страната губи някои от най-боеспособните си части на фона на бързото руско настъпление в Донбас.

Има мнение, че главнокомандващият ВСУ все пак се е решил на такава опасна стъпка, защото се опитва да запази поста си. В крайна сметка положението му стана особено несигурно след успешната руска офанзива край Харков, се обяснява в статията.

В Киев се носят слухове, че "могъщият" помощник на Зеленски Андрий Ермак стои зад опита за отстраняването на Сирски. Някои предполагат, че атаката срещу Курска област е отчасти опит на генерала да се "реабилитира“.

Но дори сега той по същество провежда операция по ликвидация на последствията. Той трябва да вземе предвид факта, че руснаците, настъпващи на изток, имат превъзходство във въздуха и огромно количество жива сила, подчертава The Daily Telegraph.